Ylivalli

Ylivallin kylä sijaitsee Jalasjärven kunnan eteläpäässä. Kylä on pinta-alaltaan suurin Jalasjärven kunnan yhdeksästä kylästä. Asutus on hajallaan 150 neliökilometrin alueella. Keskustaan on matkaa 15-30 kilometriä. Lähialueella sijaitsevat Peräseinäjoki, Kihniö, Parkano, Seinäjoki ja Kurikka. Vakituisia asukkaita kylässä hieman alle 300. Ylivallin kylällä on runsaasti järviä ja uimapaikkoja, mm. Madesjärvi, Kolhonjärvi ja Liikapuron tekoallas sekä vapaa-ajanasumiseen ja mökkeilyyn, metsästykseen ja kalastukseen sopivaa aluetta. Kylässämme sijaitsevat harvinaiset luonnon muovaamat alueet Pirunpesä ja Navettavuori (www.jalasjarvi.fi/pirunpesa)

Palvelut

Matkaa lähimpään kouluun ja kauppaan/asiamiespostiin on 10-15 kilometriä. Ne sijaitsevat naapurikylässä Koskueella. Kylällä on useita luomuviljelijöitä, lypsykarjatiloja, yksityisyrittäjiä sekä turvetuotantoa ja koneurakointia. Myös majoituspalveluja on saatavilla Kalliomajat (”Ilo” ja ”Rauha” www.kalliorinne.com)

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän ahkerasssa käytössä on Ns/Mks talo Seurala (Kihniöntie 181). Sinne sijoittuu harrastustoimintaa, Pääsiäisvalakia, yhdistysten toimintaa ja kesäteatterinäytökset. Seuralaa vuokrataan myös juhlakäyttöön muun muassa häihin ja syntymäpäiville. Vapaaehtoistoimintaan, liikuntaan, teatteriharrastukseen ja muuhun harrastustoimintaan on erittäin hyvät mahdollisuudet. Sisäliikunta/pelitilat löytyvät kylältä, ks. www.kuntoporttiry.fi / Timo Samppala

Tapahtumat

Kylän vuotuisia tapahtumia ovat matkailukohde Pirunpesän oheistapahtumat, kuten lauluillat, köysilaskeutuminen, Pesän kahvilapalvelut, patikointi ja suunnistus (lisätietoja matkailukohteen esimieheltä; keijo.haanpaa@wippies.fi ). Suosittuja tapahtumia ovat myös harrastelijateatteri Fällyjen kesäiset ulkoilmanäytökset sekä Pääsiäisvalakia.

Kylässä toimivat yhdistykset

Kylässä toimii Ylivallin Maa- ja kotitalousseura, Ylivallin Nuorisoseura, Fällyteatteri, Itäinen Metsästyseura sekä Ylivallin kylätoimikunta.

Erityispiirteet

Kylässämme on ilmestynyt kuukausittain vuodesta 1998 alkaen Kylätiedote, johon kerätään kylässämme tapahtuva toiminta, tempaukset ja ilmoituksia. Lisäksi Nuorisoseura on vuodesta 1996 julkaissut Joululehteä, joka kokoaa tapahtumat vuoden varrelta yksiin kansiin.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kylämme kehityksen tarpeet ovat olleet lähinnä matkailukohde Pirunpesään liittyviä; viimeisimmät tuulihybridivoimalan hankkiminen (2010) sekä luontopolku/patikka reitistön viittoittaminen Juustoportilta Pirunpesälle noin seitsemän kilometrin matkalta. Seurantalo Seuralan pihan kunnostus ja viihtyisyyden lisääminen istutuksin ovat seuraavina vuorossa.

Ylivallin Nuorisoseura ry

pj Anu Peltola, puh. 0400 679 983
www.jalasjarvenkylat.fi/ylivalli
sähköposti: anu.peltola@netikka.fi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje