Ylijoki

Ylijoki on Nurmon eteläisin, runsaan 200 asukkaan kylä. Sieltä on matkaa Seinäjoelle 27 km ja Vaasa - Jyväskylä -valtatielle 5 km. Kylän läpi virtaa Nurmonjoki, joka alkaa Ahvenjoen ja Lehmijoen yhtyessä kylän eteläpäässä. Kolme tietä ja siltaa yhdistävät joen molemmin puolin sijaitsevan kylän osat toisiinsa. Maisema on kumpuileva, ja peltoaukeamien keskeltä kohoavat metsäsaarekkeet tekevät siitä erityisen viehättävän. Kylällä on lypsykarjatiloja ja emolehmätila sekä muuta yritystoimintaa. Suuri osa työikäisistä käy töissä kylän ulkopuolella. Nähtävyyksiä ovat Paston vanha mylly ja vanhan koulukiinteistön vanhin rakennus, joka on Nurmon entinen pappila vuodelta 1766. Pappila siirrettiin Ylijoelle kansakouluksi vuonna 1898. Se on tiettävästi Nurmon vanhin vielä käytössä oleva asuinrakennus.

Palvelut

Kylässä käy kirjasto- ja myymäläauto kerran viikossa. Kylässä on laillistettu hieroja, huonekaluverhoomo, koneurakointia, lomamökkien vuokrausta ja monenlaista Irti Arjesta -yrityksen järjestämää toimintaa.

Yhteiset tilat ja harrastusmahdollisuudet

Yhteinen kokoontumistila menetettiin, kun koulukiinteistö myytiin. Ylijoki-seura vuokrasi rivitalohuoneiston kokoontumis- ja kerhotilaksi. Siellä toimivat seurakunnan tyttö- ja poikakerhot, eläkeläispiiri ja diakonia-lähetyspiiri. Siellä pidetään mm. myyjäisiä, kirkon tilaisuuksia ja kansalaisopiston kursseja. Tilassa kokoontuvat maa- ja kotitalousnaiset, maamiesseura ja Ylijoki-seura. Koulunmäellä on valaistu pururata, jossa on talvella hiihtolatu. Siellä ovat myös leikkikenttä ja urheilukenttä, jossa on talvella jääkiekkokaukalo. Kentän reunalla on kyläseuran pukukoppi. Sen lisäksi seura omistaa yhdessä Kouran metsästysseuran kanssa kodan. Monet kyläläiset kuuluvat Kouran metsästysseuraan, jolla on metsästysmaja ja ampumarata aivan Ylijoen ja Kouran rajalla.

Rakennuspaikkoja

Kylälle on noussut viime vuosina kauniita, uusia taloja. Hienojen talonpaikkoja löytyy edelleen, mutta niitä on kysyttävä yksityisiltä omistajilta. Kylällä ei ole rakennuskaavaa. Vanhoja taloja tulee silloin tällöin myyntiin, mutta usein ne jäävät suvun kesäpaikoiksi.

Kylän tapahtumia

Ylijoki-seura järjestää vuosittain hiihto-, kesäurheilu- ja onkikisat. Näkemisen arvoinen on myös Ylijoen pääsiäiskokko. Erityisesti pääsiäisenä ja jouluna kokoonnutaan seurakunnan tilaisuuksiin.

Vahvuudet

Hyvä talkoo- ja yhteishenki, kauniit maisemat ja suhteellisen lyhyet työmatkat.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Teitten päällystäminen (Ylijoentie loppuun asti ja Kalliokoskentie kokonaan). Tietoliikenneyhteyksien parantaminen.

Vältettävät uhat

Väestön vanheneminen ja väheneminen. Liikenneyhteyksien huononeminen. Yhteishengen heikkeneminen harrastus- ja kokoontumismahdollisuuksien heiketessä.

 

Ylijoki-Seura ry
veli.laitila@netikka.fi
pj Veli Laitila

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje