Viitala

Kylä alkaa vajaan 20 kilometrin päästä Seinäjoen keskustasta Peräseinäjoen suuntaan. Lehtimäen kylä jää pohjoispuolelle, kun noustaan rautatien ylittävälle maantiesillalle. Etelässä kylä ulottuu kirkonkylään saakka, itänaapureina ovat Ämmälänkylä ja Ylijoki. Länsirajalla ovat Ojajärven kylä sekä Jalasjärven pitäjä. Maasto on pääasiassa metsän reunustamaa tasaista peltomaisemaa, asutusta on tienvarrella koko kylän läpi. Joki kulkee maantien suuntaisesti noin kilometrin päässä. Kylällä asuu kaiken ikäistä väkeä ja erityisesti Riskunmäen asuntoalueella on paljon lapsiperheitä.

Palvelut

Oma koulu, kirjastoauto, kansalaisopiston harrastepiirit. Kylällä toimii mm. ompelimo, autokoulu, koneyrittäjiä ja -korjaajia, saha- ja höylätavarapalvelu, rakennusliikkeitä, maansiirto- ja kaivinkoneurakointia, autofiksausta, sähköasennusliikkeitä, broilerikasvattamoita, broilerimunittamo, kirjapaino ja taksi.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Nuorisoseurantalo Sovintola toimii yhteisenä kokoontumispaikkana ja talo on suosittu juhlien pitopaikka. Kyläläisten käytössä on koulun liikuntahalli, urheilukenttä, kaukalo, valaistu pururata ja hiihtolatu. Kylästä löytyy upeita lenkki- ja luontopolkuja. Pururadan varrella on Käännekallion laavu ja siitä on tullut suosittu perheiden eväsretkikohde.  Myös suunnistusta ja metsästystä harrastetaan kylän maastoissa. Kylältä on tehty suunnistuskartta ja pururadan ympäristössä on kiintorastiverkosto. Metsästä löytyy useita pikkumökkejä, joissa voi poiketa, esimerkiksi Tieran mökki. Kylällä kokoontuvat myös kansantanhuryhmä ja lavatanssikurssilaiset.

Rakennuspaikkoja

Riskunmäellä asuntoalueella on kaavoitettu lisää väljiä tontteja, myös yksityisiltä voi kysellä tontteja.

Alueella toimivat yhdistykset

Peräseinäjoen Viitalan nuorisoseura, Viitalan Maa- ja kotitalousnaiset, Maamiesseura, 4H-yhdistys, seurakunta ja Persäseinäjoen suunnistajien tuki.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Väljät tontit ja hyvät liikenneyhteydet.

Kylän tapahtumia

Tärkeimpiä tapahtumia ovat pääsiäisvalakia, syyspäivälliset ja ulkoilutapahtumista vaellukset ja hiihtokilpailut sekä seurakunnan, yhdistysten ja muiden tahojen järjestämiä tapahtumia kaikenikäisille kyläläisille.

Kylän vahvuudet

Kylän vahvuuksia ovat sijainti lähellä Seinäjoen keskustaa, hyvät liikenneyhteydet, sopivan kokoinen koulu, johon on turvallinen koulutie. Muita vahvuuksia ovat väljät tontit, monipuoliset liikuntamahdollisuudet, valaistu tie ja kevyenliikenteen väylä. Kylä sopii mainiosti asunpaikaksi lapsiperheille ja luonnosta pitäville.

Erityispiirteet

Vuonna 1931 on Haasoja-Haasjärvi kuivatettu miestyövoimalla viljelysmaaksi patruuna Wasastjärnan toimeksiannosta. 1960-luvulla oja on perattu tulvasuojelun takia ja nykyisin se näyttää paikoin jylhältä kanjonilta.

 

Viitalan nuorisoseura ry
www.sovintola.fi
pj Timo Mylläri, puh. 050 516 9524
timo.myllari@outlook.com

 

Päivitetty 19.10.2017

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje