Munakka

Munakasta löytyy vehreitä metsiä, upeita nevamaisemia ja laajaa peltolakeutta. Asutus seurailee nauhamaisesti tietä ja osaksi myös pohjalaiseen tapaan Kyrönjoen vartta. Ilmajoen pohjoisosassa sijaitsevassa kylässä asukkaita on n. 400. Ajomatka autolla Ilmajoen keskustaan tai Seinäjoelle taittuu parhaimmillaan vain kymmenessä minuutissa. Munakkaa halkova munakantie on kesäisin suosittu maisemareitti polku- ja moottoripyöräilijöiden keskuudessa.

Palvelut kylällä

Kylässä on oma koulu, neuvola, ryhmäperhepäiväkoti ja perhepäivähoito. Linja-autoyhteys on Seinäjoelle ja Ilmajoelle kouluaikoina. Kylällä kiertää kauppa-auto, kirjastoauto ja asioimistaksi kerran viikossa. Nuorisoseurantalo on vuokrattavissa myös yksityiskäyttöön esim. häihin ja syntymäpäiväjuhliin.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylällä on vuonna 1923 rakennettu alkuperäisessä käytössä oleva nuorisoseurantalo, painikämppä, Munamiehen mökki, koulu, seurakuntakoti, metsästysseuran Mäntymaja, pesäpallokenttä, tenniskenttä, jääurheilukenttä, hyvä hiihtolatuverkosto ja hyvät metsästys- ja marjastusmaastot. Harrastuksia kylältä löytyy kaiken ikäisille: päiväpiiri, diakoniapiiri, seurakunnan päiväkerho, 4H-kerho, näytelmäpiiri, sähly, nuorten kerho ja metsästysseura.

Kylässä toimivat yhdistykset

Munakan Nuorisoseura Ry, Munakan kylätoimikunta, Munakan Urheilijat, Munakan metsästysseura, Munakan maaseutunaiset, Munakan seurakuntakotiyhdistys, pienviljelijäyhdistys ja vesiosuuskunta.

Kylän tapahtumia

Äitienpäivälounas nuorisoseuralla, pääsiäiskokko, joulumyyjäiset, näytelmäpiirin esitykset, joka kesäinen Munakan ja Halkosaaren välinen pyöräilykilpailu. Kylällä kokoonnutaan usein ajankohtaisten asioiden merkeissä.

Kylän vahvuudet

Hyvä sijainti Seinäjoen läheisyydessä. Hyväkuntoinen tie. Hyvät päivähoitopalvelut ja pieni kyläkoulu. Rauhallinen ja turvallinen maalaiskylä metsä- ja lakeusmaisemissa.

Kylän mahdollisuudet

Kylä tarjoaa maaseutumaista asumista lähellä maakuntakeskusta. Monenlaiset mahdollisuudet innokkaille ja aktiivisille kyläläisille monissa eri yhdistyksissä.

Erityispiirteitä

Munakka sai runsaasti maanlaajuista julkisuutta munakkalaisen Munamiehen voitettua sketsihahmokilpailun vuonna 2011. Munakkaa on jo paljon ennen Munamiestä tehnyt tunnetuksi Munakan mittausasema. Munakassa sijaitsee myös Suomen ensimmäinen yksityinen näkövammaisille opaskoiria kouluttava yritys.

Kylän hyviä puolia yritystoiminnan kannalta

Hyvä sijainti lähellä Seinäjoen keskusta ja myönteinen ilmapiiri yrittämiseen Ilmajoen kunnan taholta.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Pyörätien ja pidemmän katuvalaistuksen saaminen Munakantielle. Yhteistyön lisääminen ja kehittäminen monien yhdistysten välillä. Kylällä on tarjolla useita rakennuspaikkoja, mutta rakentamisen helpottamiseksi tarvitaisiin myös valmiita tontteja rakennushalukkaille.

 

Munakan kylätoimikunta

puheenjohtaja Lauri Hautala lare.hautala@gmail.com

Munakan Nuorisoseura ry
Munakan Urheilijat
www.munakka.fi

Kylällä on oma facebook-ryhmä

 

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje