Kylänpää (Topparla)

Kylänpään taajama sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Kirkonkylästä Lapuan suuntaan. Kylää halkoo Kyrönjoki, joka erityisen leveänä juuri Kylänpään kohdalla luo oman ominaispiirteensä kylän maisemaan. Kylänpään sillan alla kuohuu Kylänpäänkoski, joka ”Lex Kyrönjoen” turvin saanee kuohua valjastamattomana vielä jatkossakin. Asukkaita on noin 900.

Myös useita pikkukyliä

Kylän ”virallinen” nimi on Topparla, jonka mukaan myös kylän koulu on saanut nimensä. Varsinaiseen Kylänpäähän kuuluu myös pienempiä kyliä kuten Viitala, Kuivila ja Liutulajoen eteläpuolella sekä Hiipakkala ja Liipantönkkä joen pohjoispuolella. Pouttula sijoittuu Kylänpään ja kirkonkylän väliin.

Koulu sivistyksen kehto

Kylän koulu on kolmiopettajainen, ja oppilaita on noin 60. Koulun peruskorjaus valmistui vuonna 2012, mikä takaa sen olemassaolon useaksi vuodeksi eteenpäin. Kouluun tuodaan oppilaita muun muassa Hanhikoskelta.

Kylässä myös kaupungin vuokra-asuntoja

Kylän asutus on keskittynyt perinteisesti joen ja teiden varsille. Maatalouden päärakennusten ja omakotitalojen lisäksi koulun läheisyydessä on kaupungin vuokrarivitaloja, joista löytyy edullisia asuntoja kaiken kokoisille perheille. Alueen vapaista myytävistä tonteista saa tietoa muun muassa kaupungin kotisivujen kautta.

Kunnallistekniikka kunnossa

Kylään johtaa valtatie 16 (Vaasa-Jyväskylä) eli Lapuantie, joka kuuluu osana Norjasta Venäjälle kulkevaan Siniseen tiehen. Päätien vierellä kulkee erityisesti pyöräilijöiden ja rullalautailijoiden paljon käyttämä pyörätie. Toisella puolella jokea kulkee muutama vuosi sitten päällystetty Ookilantie. Kylässä on kunnallinen vesijohto ja viemäriverkosto.

Muusta sivistyksestä kylällä vastaavat Seinäjoen kansalaisopiston piirit, kirjastoauto ja eri yhdistykset. Kyrönmaan Opiston historiapiiri julkaisi vuonna 2005 Kylänpäästä historiakirjan Varrella virran, joka ansiokkaasti kuvaa kylän mennyttä aikaa. Kylän omia yhdistyksiä ovat Ylipään Nuorisoseura, Ylipään maa- ja kotitalousnaiset sekä Ylipään Maamiesseura. Seurakunnan toimikunnista aktiivisia ovat muun muassa diakoniapiiri ja SLEY:n paikallisyhdistys.

Ylistaron suurin yritys toimii Kylänpäässä

Vanhan Ylistaron suurin työllistäjä, hirsirakentamiseen erikoistunut Luoman Oy toimii pääasiassa Kylänpäässä, jossa sillä on myös pääkonttori. Yhtiön tuotannosta yli 90 % menee vientiin, konserni työllistää noin 70 henkeä. Kylästä löytyy myös pelletin, kehysten, painotuotteiden ja suojapeitteiden valmistamiseen liittyviä yrityksiä sekä rakentamiseen, myyntiin ja markkinointiin liittyviä yrityksiä. Moni kylän ruokakunta saa kuitenkin edelleen pääasiallisen elantonsa maataloudesta.

Matkailukohteita ja muuta mukavaa

Kylänpään rajalla Pouttulassa toimii Suomen ensimmäinen Eläinten vanhainkoti, jota hoidetaan Wanhalla Markilla. Laaksosen taiteilijapariskunta tekee myyntiin niin tauluja kuin koriste-esineitäkin. Alue on kesäisin ja joulun aikaan monen perheen suosima käyntikohde. Viime vuosisadan alkupuolella perustetulla nuorisoseuralla tanssitaan talvikausina, pidetään nuorten kerhoja ja järjestetään perhejuhlia. Myös Kyrönjoki antaa monia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon. Koulun laaja piha taas antaa nuorille mahdollisuuden harrastaa niin luistelua kuin pesäpalloakin.

 

Ylipään Nuorisoseura ry
Jorma Latvatalo, puh. 0400 142 269
jorma.latvatalo46@gmail.com
Pasi Lehtonen, puh. 0400 797 365

 

Päivitetty 27.9.2022

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje