Kitinoja

Kitinojan aktiivinen ja nuorten perheiden suosima kylä sijaitsee Kyrönjokilaaksossa, 16 kilometrin päässä Seinäjoelta. Jokivarsineen ja peltolakeuksineen se on osa eteläpohjalaista kansallismaisemaa, joka on arvioitu valtakunnallisestikin arvokkaaksi. Kylässä on yli 400 asukasta. Kylän osat ovat Kitinoja, Hirvilammi ja Viitikko. Kitinoja tunnettiin aiemmin vahvasta karjataloudestaan. Nykyään suurin osa kyläläisistä käy muualla töissä, mutta vilja lainehtii edelleen juurevan kylän vainioilla.

Palvelut

Kylässä toimii mm. konekorjaamo, louhintahuolto, salaojitusurakointia, kaivinkoneurakointia, rakennusliiketoimintaa, kampaamotoimintaa.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Talkoovoimin rakennettu kylätalo toimii harrastustoiminnan keskuksena, yli 100-vuotias koulutalo, kyläläisten talkootyönä rakentama kirkko, kuntosali, jääkiekkokaukalo, pesä- ja jalkapallokenttä, Hietasaaren uimaranta.

Alueella toimivat yhdistykset

Kitinojan kyläseura, Kitinojan kyläkirkkoyhdistys, Herättäjä-yhdistys Kitinojan paikallisosasto, Kitinojan maa- ja kotitalousnaiset (1928), Kitinojan Maamiesseura (1925), Kitinojan metsästysseura (1947), Munkkilan vesijohtoosuuskunta, Valokaista Osuuskunta, Ylistaron Kilpaveljien Kitinojan-Halkosaaren alaosasto, Team Bronx Seinäjoki.

Rakennuspaikkoja

Kylässä on kaupungin tontteja sekä yksityisten vapaita tonttipaikkoja, joita voi tiedustella kyläyhdistyksen puheenjohtajalta. Lisäksi on perinteiselle eteläpohjalaiselle rakentamiselle varattu kaava- alue, ns. perinnekylä.

Kylän tapahtumia

Pääsiäiskokko noitineen, syksyiset lastenjuhlat, kesätapahtumana vanhojen koneiden näyttely tai vastaava lauluiltoineen.

Kylän vahvuudet

Rauhallinen ja turvallinen maalaiskylä, jonka valttina on erinomainen sijainti. Seinäjoelle, Nurmoon ja Lapualle ajaa noin 20 minuutissa. Ilmajoen ja Kauhavan keskustaan on Kitinojalta noin 30 km. Vahvuuksia ovat myös oma kirkko ja kylätalo. Talkoot eli kökät ovat aina kuuluneet kylän elämään. Halukkaat voivat osallistua talkoisiin aikansa ja voimiensa mukaan.

Kylän mahdollisuudet

Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen.

Erityispiirteet

Kylässä on oma kirkko ja monitoimitalo sekä hyvä kökkähenki. Kyrönjoen hyödyntäminen.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Kylässä asuu eri alojen osaajia. Lähellä sijaitseva Malkakoski on mahdollisuus matkailuelinkeinolle. Hyviä puolia ovat myös lyhyet etäisyydet, hyvä tiestö Lapualle, Seinäjoelle, Nurmoon, Ylistaroon.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kitinojantien turvallisuuteen panostaminen esimerkiksi pientareiden leventämisellä tai pyörätiellä.  Kehitettävää on myös asumisviihtyvyyden parantamisessa, perinnekylän ja asumisen markkinoinnissa.

 

Kitinojan kyläseura ry
pj Markus Nokua, puh. 040 4830 167
sähköposti markus.nokua@gmail.com

 

Päivitetty 19.10.2017

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje