Ilvesjoki

Runsaan 400 asukkaan Ilvesjoen kylä sijaitsee Jalasjärven lounaiskulmassa, Ilvesjoen varrella. Kylä on pitkä ja kapea, koska asutus on aikanaan muodostunut pitkin jokivartta. Kun lähestytään kylää Valtatie 3:n suunnasta, Ilvesjoki virtaa syvällä kanjonissa. Osittain joki jää kulkijoilta piiloon puiden ja pajukkojen taakse, mutta siellä se kiemurtelee lähellä kylän halki kulkevan Ilvesjoentien vierellä. Jokirantamaiseman kunnostaminen ja säilyttäminen on kyläläisille tärkeää. Maantiet, hyväkuntoiset yksityistiet ja ”kökällä” eli talkootyönä hoidetut polut muodostavat verkoston, joka mahdollistaa asumisen ja antaa elinkeinoelämälle hyvät puitteet.

Palvelut

Kauppilan autohajottamon yhteydessä toimii Ilvesjoen asiamiesposti. Yhteisöllisyys kyläläisten kesken ja auttavaiset lähimmäiset ovat kylän tärkeä voimavara, sillä kauppa, apteekki, lääkäripalvelut ja monet yhteiskunnan tärkeät palvelut ovat kirkonkylässä asti. Naapuriapu ja omaisten huolenpito on mahdollistanut myös ikäihmisten asumisen kylässä. Ilvesjoen alakouluikäiset käyvät Koskuen koulua ja yläkoulu sekä lukio ovat Jalasjärven kirkonkylässä.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän toiminnan keskipiste on nuorisoseurantalo Toimela. Talossa on hyvä järjestää juhlat, silloin kun on juhlan aihetta. Siellä on toimintaa lähes jokaisena päivänä. Ilvesjoen nuorisoseuran Saappa Nähärä -teatterin näytelmäharrastajat esittävät näytelmiä, ja myös muita harrastepiirejä kokoontuu Toimelassa, kuten lähetyspiiri, 4H-kerho sekä joitan kansalaisopiston piirejä. Monipuolinen tieverkosto antaa lisäksi mahdollisuuden lenkkeilyyn ja pyöräilyyn. Talvella hyväkuntoinen latuverkosto on hiihtäjän unelma. Taukopaikka löytyy Isovuoren kodalta.

Alueella toimivat yhdistykset

Kyläyhdistyksen ja Nuorisoseuran lisäksi kylällä toimii kolme maa- ja kotitalousseuraa. Metsästysseura Ilvesjoen erämiehet on saanut riveihinsä runsaasti nuoria, joten ”ukkoutumisesta” ei ole pelkoa. Seuralla on oma metsästysmaja. Diakoniapiiri kokoontuu kodeissa, ja tupailtaperinnettä vaalivat Iki-ilivekset kerran kuukaudessa.

Kylän tapahtumia

Päivällisiä on pidetty Toimelassa yli 30 vuotta. Joulu otetaan vastaan laulamalla kauneimpia joululauluja. Nykyisin jo satasivuisessa joululehti Kajastuksessa kerrotaan niin kylän menneisyydestä kuin nykyisyydestäkin ja joskus otetaan terävästikin kantaa kylän puolesta.

Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Kylän vahvuus on monipuolinen yritystoiminta. Ilvesjoelta löytyy monenlaista yritystoimintaa pienistä ”nyrkkipajoista” aina valtakunnallisestikin tunnettuihin yrityksiin. Kyläyhdistyksen nettisivuilta löytyy tietoa kylässä toimivista yrityksistä. Maataloutta on Ilvesjoella harjoitettu niin kauan kuin kylää on asuttu. Maatilojen lukumäärä on laskenut täällä kuten muuallakin, mutta jäljellä olevat tilat panostavat tulevaisuuteen rakentamalla uudempia ja suurempia tuotantotiloja. Kylämme näkyvin maamerkki on ehkä tuulimylly, joka jauhaa uusiutuvaa energiaa. Jylisevänkosken vesimylly on tehnyt sitä samaa jo vuosikymmenten ajan. Turvetuotanto on merkittävä työllistäjä kylässä. Metsistä on Ilvesjoella aina otettu käyttöön niin ainespuuta kuin polttopuutakin.

Valokuituverkko

Vuonna 2017 Ilvesjoen kyläyhdistys rakennutti kylään valokuituverkon, johon liittyi noin 60 kylässä toimivaa yritystä ja kotitaloutta. Valokuituverkko mahdollistaa toimivat ja hyvät laajakaistayhteydet kylästä maailmalle ja luo entistä paremmat edellytykset niin yritystoiminnalle kuin esimerkiksi erilaisten verkossa tarjottavien viranomaispalvelujen saannille.

 

Ilvesjoen kyläyhdistys ry
www.jalasjarvenkylat.fi/ilvesjoki
pj Marianne Hongisto, puh. 0500 786 642
sähköposti kylayhdistys@ilvesjoki.fi

 

Päivitetty 5.12.2017

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje