Ilvesjoki

Runsaan 400 asukkaan Ilvesjoen kylä sijaitsee Jalasjärven lounaiskulmassa, Ilvesjoen varrella. Kylä on pitkä ja kapea, koska asutus on aikanaan muodostunut pitkin jokivartta. Kun lähestytään kylää Valtatie 3:n suunnasta, Ilvesjoki virtaa syvällä kanjonissa. Osittain joki jää kulkijoilta piiloon puiden ja pajukkojen taakse, mutta siellä se kiemurtelee lähellä kylän halki kulkevan Ilvesjoentien vierellä. Jokirantamaiseman kunnostaminen ja säilyttäminen on kyläläisille tärkeää. Maantiet, hyväkuntoiset yksityistiet ja ”kökällä” eli talkootyönä hoidetut polut muodostavat verkoston, joka mahdollistaa asumisen ja antaa elinkeinoelämälle hyvät puitteet.

Palvelut

Kauppilan autohajottamon yhteydessä toimii Ilvesjoen asiamiesposti ja kylässä on lasten perhepäivähoitopaikka. Yhteisöllisyys kyläläisten kesken ja auttavaiset lähimmäiset ovat kylän tärkeä voimavara, sillä kauppa, apteekki, lääkäripalvelut ja monet yhteiskunnan tärkeät palvelut ovat kirkonkylässä asti. Naapuriapu ja omaisten huolenpito on mahdollistanut myös ikäihmisten asumisen kylässä.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän toiminnan keskipiste on nuorisoseurantalo Toimela. Talossa on hyvä järjestää juhlat, silloin kun on juhlan aihetta. Siellä on toimintaa lähes jokaisena päivänä. Näytelmäharrastajat esittävät näytelmiä, on monenlaisia kansalaisopiston piirejä ja kyläkirjaa varten kootaan aineistoa. Siellä on jumppaa, lähetyspiiri, 4H-kerho sekä sählykerho. Monipuolinen tieverkosto antaa lisäksi mahdollisuuden lenkkeilyyn ja pyöräilyyn. Talvella hyväkuntoinen latuverkosto on hiihtäjän unelma. Taukopaikka löytyy Isovuoren kodalta.

Alueella toimivat yhdistykset

Kyläyhdistyksen ja Nuorisoseuran lisäksi kylällä toimii kolme maa- ja kotitalousseuraa. Metsästysseura Ilvesjoen erämiehet on saanut riveihinsä runsaasti nuoria, joten ”ukkoutumisesta” ei ole pelkoa. Seuralla on oma metsästysmaja. Diakoniapiiri kokoontuu kodeissa ja tupailtaperinnettä vaalivat iki-ilivekset kerran kuukaudessa.

Kylän tapahtumia

Päivällisiä on pidetty Toimelassa yli 30 vuotta. Joulu otetaan vastaan laulamalla kauneimpia joululauluja. Nykyisin jo satasivuisessa joululehti Kajastuksessa kerrotaan niin kylän menneisyydestä kuin nykyisyydestäkin ja joskus otetaan terävästikin kantaa kylän puolesta.

Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Kylän vahvuus on monipuolinen yritystoiminta. Ilvesjoelta löytyy monenlaista yritystoimintaa pienistä ”nyrkkipajoista” aina valtakunnallisestikin tunnettuihin yrityksiin. Kyläyhdistyksen vastikään uusituilta nettisivuilta löytyy tietoa kylässä toimivista yrityksistä. Maataloutta on Ilvesjoella harjoitettu niin kauan kuin kylää on asuttu. Maatilojen lukumäärä on laskenut täällä kuten muuallakin, mutta jäljellä olevat tilat panostavat tulevaisuuteen rakentamalla uudempia ja suurempia tuotantotiloja. Kylämme näkyvimmät maamerkit, kaksi uutta tuulimyllyä, jauhavat uusiutuvaa energiaa. Jylisevänkosken vesimylly on tehnyt sitä jo vuosikymmenten ajan. Turvetuotanto on merkittävä työllistäjä kylässä. Kylästä löytyy myös yritys, joka valmistaa oljesta pellettiä lämmönlähteeksi. Metsistä on Ilvesjoella aina otettu käyttöön niin ainespuuta kuin polttopuutakin.

Rakennuspaikkoja

Kylän tonttivastaava on Kaarle Veijalainen, puh.0400 568 204, sähköposti kaarle.veijalainen@netikka.fi

Erityispiirteet

Kylästä löytyy monenlaista nähtävää, joista esimerkkeinä vaikkapa Jylisevän myllyt, Peltokosken talomuseo, Suomen suurin pullokokoelma, Pramian viinatehdas ja tilausravintola MihinäMoon sekä Näsimäen lehto.

 

Ilvesjoen kyläyhdistys ry
www.jalasjarvenkylat.fi/ilvesjoki
pj Marianne Hongisto, puh. 0500 786 642
sähköposti kylayhdistys@ilvesjoki.fi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje