Ilmajoen Luomankylä

Ilmajoen Luomankylä sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Ilmajoen keskustasta, Ilmajoen ja Koskenkorvan välillä. Seinäjoelle ajaa kylästä 20 min, Kurikkaan 15 min, Vaasaan 50 min, lentokentälle 30 min. Linja-autopysäkki on heti Opistontien päässä. Kylä alkaa Kauppilantien varrelta jatkuen Nuijapatsaalle asti Koskenkorvan suuntaan, nauhamaisena, polveilevana, noin kuuden kilometrin matkan. Luomankylässä on noin 150 taloutta ja runsaasti eri alojen yrittäjyyttä. Keskuksena ja kylän sydämenä on kyläkoulu ja Etelä-Pohjanmaan opiston Kampusalue. Opisto tarjoaa monipuolista opiskelu- ja harrastetoimintaa. Kylä on väljästi asuttu, turvallinen, uusiutuva ja vireä maaseutukylä.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Luoman koululla järjestetään lapsille kerhoja ja aikuisille omia toimintoja. Etelä-Pohjanmaan opistolla on palloilusali, kuntosali ja peilisali sekä auditorio esiintymis- ja kokoustilaksi.

Kylän tapahtumia

Laskiaisrieha, pääsiäiskokko, yhteistapahtuma E-P:n opiston ja maatalousoppilaitoksen kanssa, kesäkuun lastenkenttätoiminta, kulttuuritoimintaa mm. Spelit, joulu- ja uudenvuoden tapahtumat. Zetor-kyyditykset antavat ääntä ja väriä kylätoimintaan. Kylän lähimetsän laavulle voi retkeillä makkaranpaistoon ja sienestämään. Vuonna 2014 valmistui lähiliikuntareitti E-P:n opiston metsään yhteistyössä opiston, Ilmajoen kunnan ja kyläseuran toimesta. Reitti on 1,3 km alkaen opiston portilta, josta on hyvä viitoitus. Reitillä on elämyskohteina savusauna, rajakivi, vanha aitta, Noitakivi ja laavu, jossa makkaranpaistomahdollisuus. Aittaa voi käyttää myös kokoontumistilana, sisällä on pöytä ja penkkejä. Varaamalla saa käyttöönsä sähköt. Reitin varrelle on rakennettu myös 9-väyläinen frisbeegolf-rata, kiekkoja saa vuokrata opiston kioskilta.

Rakennuspaikkoja

Tontteja ja tyhjillään olevia taloja voi tiedustella: Lauri Keltaniemi 050 587 6251 tai lauri.keltaniemi@gmail.com

Alueella toimivat yhdistykset

Kylässämme toimii koulun vanhempaintoimikunta, diakoniapiiri, pennikerho, kyläkirjatiimi, jumppa ja sähly.

Erityispiirteet

Kylämme on asuttunut Kyrönjoen varteen. Talot ovat jokivarresta lähtevien teiden varsilla. Menneisyydestä kertovat Jaakko Ilkan kotitalon muistomerkki, Jaakko Ilkka oli isäntänä Ilkkalan talossa 1585 – 1597, ja Perälän mäkitupa, joka on Ilmajoki-Seura ry:n omistuksessa.

Kylän vahvuudet

Kylässämme on hyvä tiestö, lyhyet ja nopeat ajoreitit kolmostielle, lentokentälle ja Seinäjoen suuntaan. Kyläkoulu on monessa mielessä hyvin tärkeä kylällemme. Oppilaiden liikunnallisuus on tuottanut tuloksia ja antaa vireyttä koulutyöhön. Vanhempaintoimikunta tukee aktiivisesti koulutyötä järjestäen leirikoulutoimintaa ja avustaen esim. kyydityksissä. Monimuotoinen yksityisyrittäjyys luo työtä lähialueille. Etelä-Pohjanmaan opiston vahva toiminta säteilee ympäristöönsä. Opiston upea miljöö tarjoaa puitteet erilaisille juhlille ja koulutustilaisuuksille. Siellä voi opiskella tutkintotavoitteisesti tai kurssimuotoisesti. Opistolla on myös kansainvälistä toimintaa ja yhteistyötä Ilmajoen lukio-opiskelun kanssa. Maatalousoppilaitos kylämme reunalla kouluttaa opiskelijoita maaseutualoille. Sieltä valmistuvilla on mahdollisuus sijoittua työelämään monille eri aloille. Globalisoituneessa yhteiskunnassa muutos on nopeaa, kylätasolla on seurattava ajan haasteita. Tavoitteemme on omalta osaltamme säilyttää Ilmajoen maaseutu ja haja-asutusalue elävänä.

 

Luoman kyläseura ry
www.luomankylaseura.net
pj Maija-Liisa Mäki-Ranta, puh 044 0541054
maija.liisa.maki.ranta@gmail.com

 

Päivitetty 9.12.2019

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje