Ämmälänkylä

Ämmälänkylä sijaitsee 15-20 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Kylässä on noin 150 asukasta ja 50 taloa. Asuminen on väljää ja lapsilla on turvallinen kasvuympäristö. Kylällä on yritystoimintaa maaseutuyrittämisestä hyvinvointipalveluihin. Asutuksen keskellä kulkeva ”serpentiinitie” on päällystetty ja onkin nykyisin maisemareittinä pyöräilijöiden suosima.

Palvelut ja toiminta

Kirjastoauto käy joka toinen viikko. Paikallisliikenne (linja 7) toimii kylällä kouluaikoina avoimena joukkoliikenteenä palvellen erityisesti koulukuljetuksia. Palveluliikenne Seili on siihen oikeuttavien tilattavissa. Ämmälän kyläseura vuokraa omistamaansa ruoka- ja kahvikalustoa, vuokrattavissa on myös soppatykki. Talviliikuntamahdollisuuksia ovat mm. luistelu jääkiekkokaukalossa ja hiihto kyläläisten toimesta tehdyillä laduilla. Kylällä on runsaasti kävely- ja pyöräilyreittejä monipuolisessa maastossa. Ämmälän kyläseuran vuosikokousten yhteydessä järjestetään usein esimerkiksi liikuntapäiviä grillikodalla. Vuosittain pyritään järjestämään myös kylän yhteinen kesäretki sekä erilaisia teemailtoja. Lähes 100-vuotinen perinteikäs puurojuhla kyläläisille järjestetään joulun alla.

Kylän vahvuudet

Ämmälänkylä on hyvä paikka asua. Lenkkipolut, luonnonrauha ja hiljaisuus ovat kylän vahvuuksia. Kylä on sopivan etäällä kaupungin keskustasta, kuitenkin vain noin vartin ajomatkan päässä palveluista. Vaikka asuminen kylässä on väljää, asukkaat ovat tuttuja keskenään. Yhteisöllisyys ja toisista välittäminen on luontevaa. Kylällä on yritystoimintaa, joka työllistää ja palvelee laajemminkin. Päällystetyn tien myötä rakentaminen on lisääntynyt ja asumisviihtyvyys on parantunut. Voit kysellä tonttitarjonnasta kyläseuralta.

Tiesitkö tämän Ämmälänkylästä?

Kylän nimi juontaa juurensa Isonvihan ajalta 1700-luvun alusta, jolloin lapset ja naiset tuotiin sotaa pakoon ja turvaan kauas takamaille. Varsinainen asutus on Ämmälänkylään tullut vasta noin 1830-luvulla. Kylästä on tekeillä virtuaalihistoriikki.

Kylän läpi kiemurtelee Pajuluoma, joka on perattu ja kunnostettu vuosina 2013–2015. Pajuluoman kunnostuksen lähtökohtana oli viljelypeltojen kuivatus, mutta luoman kunnostus palvelee merkittävästi myös muuta maankäyttöä ja asumista.

Kylä on noin 65 metriä kaupungin keskustaa korkeammalla eli Lakeuden Ristin tornin kanssa samalla korkeudella.

Kylässä on aina ollut kotijuuston tekemisen taito ja juustoa on vietykin aina Presidentinlinnasta Ruotsin hoviin ja Kairon suurlähetystöön saakka.

 

Ämmälä-Seura ry
Facebook Ämmälänkylä (Seinäjoki)
pj Arttu Kuismin
sähköposti: arttukuismin@hotmail.fi

 

Päivitetty 22.2.2019

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje