Alapään alue

Nurmonjoen molemmin puolin kulkeva perinteikäs maaseutumainen asuinalue, jossa on asukkaita runsaat 600. Leimallista alueelle on Nurmonjoen ja Nurmon kirkon läheisyys sekä joen molemmin puolin kulkeva maisematie. Pohjoisen rata kulkee kylien kyljessä. Alueeseen kuuluvat Länsitien puolella Loukon asuntoalue, Jaskarinkylä, Mäenkylä, Mannilankylä, Manunkylä ja Martikkalankylä sekä Nurmonjoentien puolella osa Tepon asuntoaluetta, Pihlajanmäki, Latikanmäki, Hemminginmäki, Hipinmäki ja osa Koskelan kylästä.

Palvelut

Kirjastoauto, leikkikenttätoiminta kesällä, myymäläauto, seurakunnan tyttö- ja poikakerho, kansalaisopiston kursseja, kulttuurihurautus, yksityisten omistamat hevostallit sekä maneesit Manunkylällä Länsitien varressa ja kaksi maneesia Nurmonjoentien varressa.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Haali-talo, tanssilava, sauna, urheilu- ja leikkikenttä, luistinrata, pulkka- ja hyppyrimäki, pururata ja hiihtolatu sekä yksityisten omistamat tallit ja maneesit. Merkittyjä luontopolkuja laavuineen molemmin puolin jokea sekä Länsitien puolella luonnonkaunis Martikkalan järvi. Kesäuimapaikkana puhdasvetinen ja kaunis Leppilahden hiekkamonttu. Myös Nurmonjoki mahdollistaa uimisen ja veneilyn. Viikoittaiset voimistelutunnit Haali-talolla.

Alueella toimivat yhdistykset

Alapää-seura Nurmo, Nurmon Maamiesseura, Nurmon Jymy, Seinäjoen Seudun Urheilijat, Nurmon metsästysseura.

Kylän tapahtumia

Jokavuotinen, satoja lapsia kokoava Alapää-seuran järjestämä Pikkujouluvaellus. Kyläseuran lastenjuhlat ja peräkonttikirppis. Erilaiset kesäiset urheilutapahtumat sekä pihaseurat.

Rakennuspaikkoja

Kaavoitettuja asuntoalueita Mäenkylän osayleiskaava- ja Latikan asemakaava-alueilla.

Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Hyvä sijainti lähellä palveluja, lakeus- ja jokimaisema, nauhamainen asutus maisematien varrella, hyvä kylähenki, isot tontit, Haali-talon ja urheilukentän läheisyys, viihtyisää maaseutualuetta, jossa on eteläpohjalaista rakennuskulttuuria. Kaupungin kaavoittamat Mäenkylän ja Latikan asuntoalueet, Atrian läheisyys. Alueen uusia asukkaita on saatu mukaan kylätoimintaan.

Erityispiirteet

Pesäpallo, paini ja lavatanssit ovat oleellinen osa alueen historiaa. Haalin alueella on sijainnut myös kuuluisa ravirata. Alueella on elänyt ja elää edelleen muun muassa ennustajia, olympiaurheilijoita ja kunnan päättäjiä. Nähtävyyksiä ovat Nurmon kirkko ja sen vieressä entisen Louon kartanon kolme viljamakasiinia, kaksifooninkinen Wanha Martikkala, Haalin alue, jokirantamaisema, maisematie, Nurmon museoalue ja Simpuran silta.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Mahdollisuus väljään rakentamiseen, lyhyet matkat Seinäjoelle, Lapualle sekä Vaasan tielle. Maatalous, koneurakointi ja metalliteollisuus mahdollistavat monipuolisen yrittämisen.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Nurmonjoentien ja Länsitien päällysrakenteen uudistaminen ja kevyen liikenteen väylät molemmille teille. Jäteveden runkoviemäriverkon saaminen Nurmon keskustasta Länsitien varteen Lapuan rajalle saakka. Tiestön ja siltojen kunnon ylläpito ja parantaminen. Simpuran luonnonkauniin ympäristön hyödyntäminen virkistysalueena. Kioskityyppinen kyläkauppa tarvitaan uusien asuinalueiden rakentamisen myötä.

Vältettävät uhat

Liikenteen tuomat vaarat.

 

Alapää-seura Nurmo ry
www.haalitalo.fi

pj. Jarmo Suominen puh. 040 040 1383
alapaaseura@gmail.com

 

Päivitetty 19.10.2017

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje