Alapää (Isokylä)

Ylistaron Alapää on Seinäjoen kaupungin läntisin asuinalue. Asuinaluetta halkoo Vaasasta Jyväskylään kulkeva Sininen tie, Vaasa-Seinäjoki-rautatie, Kyrönjoki sekä joen molemmin puolin kulkevat idylliset rantatiet. Eteläpuoleinen rantatie on historiallinen maisematie, joka kuuluu Sodan ja Rauhantien historiamatkailureittiin. Kyrönjoen melontareitille kuuluva Pelmaankoski ja sen yksi taukokohde Pelmaansaaren kota sijaitsevat alueellamme. Kyrönjoen yli kulkeva kaunis riippusilta kunnostetaan kevyen liikenteen käyttöön. Mitä tietä tahansa kulkeekaan, voi ihastella perinteen mukaan entisöityjä pohjalaistaloja ja laajoja peltolakeuksia. Elämisen avaruus on käsin kosketeltavissa. Asukkaita on lähes 500.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän yhteisessä käytössä on Ylistaron Alapään Nuorisoseurantalo, sen pihaympäristössä oleva laavu, laituri, beach volley -kenttä ja leikkikenttä. Isokylän alakoulun pihassa on puolestaan pesäpallo- ja jalkapallokentät sekä kiipeilytelineet. Pururata sijaitsee Sinisen tien varressa Kotivuorella. Alapään alueella sijaitsevat myös Ylistaron Alapään Metsästysseuran ampumarata ja metsästysmaja Turvapirtti. Orisbergin tekojärven rannalla on kaupungin liikuntatoimen ylläpitämä kotarakennus ja soutuvene. Kylällä on Mäki Pohdon hevosurheilukeskus ja sen välittömässä läheisyydessä 4H:n kotieläin- ja leikkipuisto, hevostyökonemuseo sekä maastokartingrata. Kylässä on kyläyhdistyksen ja nuorisoseuran lisäksi myös maamiesseuran ja maaseutunaisten ja puolueiden toimintaa.

Kylän tapahtumia

Kylässä järjestetään huhtikuun lopussa Suomen parhaimmaksi maaseutumaratoniksi rankattu Kyrönjoki Maraton. Lisäksi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) kenttäpäivät pidetään alueellamme. Ylistaron Alapään Nuorisoseuran ohjatut terveysliikuntaryhmät ovat kaikenikäisten suosiossa ympäri vuoden. Liikuntaryhmien ohjelmat löydät myös Facebookista.

Rakennuspaikkoja

Tiedustele reilusti yksityisten tontteja ja taloja. Uudet asukkaat ovat lämpimästi tervetulleita.

Kylän vahvuudet

Oma perinteikäs kyläkoulu jokirannassa antaa vankkaa perusopetusta ja kotien kanssa yhteistyössä pyrkii kasvattamaan kylän lapsista yhteiskuntaamme uusia kestäviä tukipilareita. Kylän vahvuudet ovat myös asumisen avaruus, ympäristön kauneus, yrittäjyys ja hyvät liikenneyhteydet.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Tulevien vuosien kehittämistarpeet ovat kaupungin jätevesiverkoston laajentaminen alueelle, kyläkoulun jatkon turvaaminen, uuden sillan rakentaminen sekä Alapään nuorisoseurantalon kunnostaminen sekä toiminnan kehittäminen.

 

Ylistaron Alapään kylätoimikunta ry
www.ylistaronalapaanns.com

pj Raimo Rintamäki, puh. 0400 325 076, rintamaki@netikka.fi
Ylistaron Alapään Nuorisoseura ry
pj Juha Konttas, puh. 0440 974 544, juha.konttas@netikka.fi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje