Ahonkylä

Ahonkylä on luonnonläheinen, vireä lähes 2000 asukkaan asuintaajama Ilmajoen ja Seinäjoen rajalla. Kylään ajaa autolla alle 10 minuutissa Seinäjoen ja Ilmajoen keskustoista. Alajoen peltolakeusmaiseman reunalla sijaitsevan kylän maasto on vaihteleva: on lampea, suota, peltoa, kalliota ja metsää.

Palvelut

Kylällä toimii remontoitu ja laajennettu koulu ja sen yhteydessä neuvola. Kolme päiväkotia palvelevat lapsiperheiden tarpeita. Päiväkoti Vanamo ja Metsätähti toimivat ajanmukaisissa tiloissa. Vuonna 2010 valmistui 127-paikkainen Käpälämäen päiväkoti. Liikekeskus Ilmajoen Portti valmistui kesällä 2013. Kiinteistössä toimii Ates Kebab pizzeria, Innovative Embedded Systems Oy, NYQS Quality Service, Puska Crew Oy. Lääkäriasema palveluineen on myös lähettyvillä. Yritystoimintaa löytyy myös maa- ja metsätalous-, kuljetus-, metalli-, elektroniikka-, atk-, rakennus- ja tekstiilialalta. Kirjastoauto kulkee pari- kolme kertaa viikossa. Eri puolilta kylää löytyy viisi leikkipuistoa. Kylällä on myös uusi seurakuntakoti sekä nuorisotalo.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylässä on erinomaiset ulkoilumahdollisuudet luonnossa liikkumisesta pitäville. Valaistu elämysliikuntareitistö Ahonkylästä Seinäjoelle saakka valmistui vuonna 2011. Urheilun ystäville löytyy myös uimapaikka, urheilu- ja tenniskenttä. Kyläseura on mukana liikuntapaikkojen ylläpidossa. Ahonkylän koululla on joka arki-ilta toimintaa: jumppaa, lentopalloa, sählyä ym. liikuntaa, kerhotoimintaa sekä kansalaisopiston kursseja. Seurakuntatalolla pidetään kerhoja ja pyhäkoulua ja nuorisotalolla on toimintaa viikoittain.

Kylän tapahtumia

Esimerkiksi yhteisvastuukeräys, luistelukoulu, laskiaisrieha, naistenilta, pääsiäisvalakia, lasten liikuntarieha, yhteislauluillat, kinkerit, kyläseuran kesä- tai muut juhlat, ostosmatkat, teatterimatkat, siivoustalkoot, kirpputori/myyjäiset, joulukonsertti, ryhtinuorten valinta sekä kauneimmat joululaulut.

Alueella toimivat yhdistykset

Ahonkylä-seura ry, vanhempainyhdistys, diakoniapiiri.

Rakennuspaikkoja

Kunnalla on myynnissä kauniita tontteja mm. uudella Vihtakallion alueelta. Lisätietoa tonteista saa kunnan tekniseltä osastolta.

Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Sijainti, luonto, aktiivinen kyläseura/kylätoiminta, lapsiperheet, hyvä kaavoitus mahdollistaa reilut tontit.

Erityispiirteet

Ahonkylä on valittu vuoden 2010 eteläpohjalaiseksi kyläksi. Kyläseura perustettiin v. 1974 ja on 40 vuoden ajan ollut kylän kantava voima. Seuran tavoitteena on edistää ja kehittää kylän asukkaiden yhteistyötä ja kylän toimintaedellytyksiä. Kyläseura pyrkii myös järjestämään erilaisia harrastusmahdollisuuksia sekä tukemaan eri-ikäisten liikuntamahdollisuuksia. Aktiivinen yhteistyö eri tahojen kanssa mm. kunta, muut Ilmajoen kylät, nuorisotoimi, diakoniapiiri. Pyritään kehittämään kylää ja sen toimintoja. Tehdään esityksiä ja annetaan lausuntoja kylää koskeviin asioihin liittyen sekä osallistutaan aktiivisesti erilaisiin hankkeisiin. Panostetaan nuoriin, saadaan nuoret mukaan yhteisölliseen toimintaan ja ottamaan vastuuta. Ahonkylässä on paljon eri lajien menestyjiä, niin urheilun kun muunkin toiminnan saralla. Kylään on tullut menestystä viime aikoina mm. musiikin saralla, keihäänheitossa, autourheilussa, jääkiekossa, ja taitajia on myös luistelussa, painissa, salibandyssä, lentopallossa, tanssissa ja monessa muussa lajissa.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Hyvä sijainti ja yhteydet, yritysmyönteinen kunta. Asukasmäärän jatkuva kasvu. Kylässä on Liikekeskus Ilmajoen portti.

Tärkeimmät kehittämiskohteet ja mahdollisuudet

Kyläläisten aktiivisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen, eri-ikäiset toimivat ja viihtyvät yhdessä, tunnetaan naapurit. Estetään kylän muuttuminen nukkumalähiöksi. Kylässä on mahdollisuudet sijainnin ja asukasluvun vuoksi saada lisää palveluja ja yrityksiä, joilla mm. mahdollistetaan eri-ikäisten asuminen kylässä. Upea ympäristö, luonto ja liikuntamahdollisuudet luovat hienot puitteet kylässä viihtymiseen.

 

Ahonkylä-Seura ry
pj Toni Lahti, puh. 0400 74 8899
email.tonilahti@gmail.com
kylällä on oma facebook-ryhmä

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje