Ajankohtaista

09.11.2017

Valoa kaamoksen keskelle

  • 0

Illat pimenevät ja pihojen valaiseminen tulee taas ajankohtaiseksi. Valaistus ja nimenomaan sen puute on monissa ulkotiloissa silmiinpistävää, mikä vaikuttaa tilojen käyttömahdollisuuksiin ja turvallisuuteen heti hämärän laskeuduttua. Siksi Liiveri järjestää pihavalaistusillan, jossa havainnollistetaan erityisesti yhdistysten ulkotilojen valaistusmahdollisuuksia.

Liiverin ympäristösuunnittelija Reetta Yli-Hynnilä on vuoden aikana vieraillut kymmenissä yhdistysten pihapiireissä ja lähes poikkeuksetta keskusteluun on noussut alueen valaistus ja sen puute.

- Näissä ympäristöissä on valaistavana laajojakin piha-alueita, kuten parkkipaikkoja, kulkuväyliä, sisääntuloja ja rakennusten seinustoja. Toisinaan alueelta löytyy myös selviä vaaran paikkoja. Tästä syntyi idea järjestää ulkovalaistusluento, jossa pääpainona on yhdistysten tilat, Yli-Hynnilä kertoo.

Onnistuneeseen valaistukseen vaikuttaa muun muassa valon korkeus, kirkkaus ja heijastuminen. Hyvä valaistus on myös sopusoinnussa ympäristön kanssa.

- Samat valaisemisen opit toimivat tietenkin myös yksityispihoissa, Yli-Hynnilä summaa.

Osaa valaistuksesta havainnollistetaan ulkona, jossa tarkastellaan muun muassa valon korkeuden ja kulman muutoksen vaikutuksia. Ulkona tutkitaan myös valon käyttöä kasvillisuutta ja seinäpintaa vasten.

Pihavalaistusilta järjestetään Liiverin toimistolla Kultuurikeskus Herralassa (os. Könnintie 27A, Ilmajoki) torstaina 16.11. klo 18-20.30. Kahvitus alkaa klo 17.30. Kahvituksen vuoksi tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon.

Kommentit

Kommentoi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje