Ajankohtaista

20.08.2020

Peuralan kuvataulureitti tuo paikallistuntemusta historian nälkäisille

  • 0

Heikki Koskimies esittelee Peuralan historiataulua

Kun Ilmajoen kunta täytti 150 vuotta, syntyi Peuralan kyläseurassa idea kylän historiaa avaavasta kuvataulureitistä. Historiataulureittiin haettiin Leader-hankerahoitusta ja hanke valmistui kesällä 2019. Peuralan kyläseuran puheenjohtaja Heikki Koskimies iloitsee, että tukea on mahdollista saada myös kehittämishankkeen toteuttamiseen.

Peuralan historiataulureitti koostuu 15 kuvataulusta, jotka on sijoiteltu taulujen aiheiden kannalta oleellisille tapahtumapaikoille.

-Taulut avaavat paikallista lähihistoriaa ja tuovat nostalgiaa, Peuralan kyläseuran puheenjohtaja Heikki Koskimies sanoo.

Tauluihin valikoitui keskenään erilaisia kohteita eri vuosikymmeniltä. Kiinnostavia poimintoja ovat esimerkiksi 1930–1960-luvuilla toiminut Antilan kutomo ja Alceniuksen mamsellit, joka oli 1800-luvun lopun tärkeä ilmajokelainen kotiteollisuuden toimija.

-Haapolahden vuosina 1940–1950 toiminut kukkaruukkutehdas ja siitä löydetyt hyvät kuvat olivat myös mielenkiintoisia.

Palautetta historiataulureitistä Koskimies on saanut kylän raitilla ihmisiä tavatessaan. Palautteissa on kuulunut se, kuinka on ollut mukava huomata, että pienellä maalaiskylälläkin on yllättävän paljon paikkoja, joista on kerrottavana mielenkiintoisia tarinoita.

-Samalla olen saanut kuulla lisää tietoa ja tarinoita historiataulujen takaa, Koskimies sanoo.

Kuvataulureitin mallia voi kopioida

Hankkeen toteuttaminen oli monivaiheinen prosessi, sillä alkuinnostuksesta ja aktiivisesta toimintaryhmästä huolimatta historiataulujen toteuttaminen osoittautui yllättävän haastavaksi. Historialähteisiin paneutuminen, haastattelut ja kirjoittamistyö vaativat paljon aikaa ja keskittymistä.

-Laiturin pystyttämiseen on helppo saada kökkäväkeä, jos verrataan tähän hankkeeseen, Koskimies sanoo.

Nyt kun hanke on valmistunut ja historiataulut ovat paikoillaan, on sama konsepti halutessaan helppo kopioida. Koskimiehen mukaan vinkkejä kannattaa hakea jo toteutetuista hankkeista, jos tällaiseen ryhtyy.

-Hyvä, että on mahdollisuus hakea tukea tällaisten hankkeiden toteuttamiseen!

Kyläseuran puheenjohtajan oma henkilökohtainen suosikki on ”kylän vesihuolto” -taulu, koska sen sisältö kiinnostaa ja yllätti. Taulut odottavat paikoillaan ohikulkijoita ja kuka tahansa niistä kiinnostunut voi käydä itsenäisesti lukemassa tarinoita.

- Historiataulut ovat kiinnostaneet erityisesti pyöräilijöitä ja lenkin lomassa voi käydä lukemassa kiinnostavaa lähihistoriaa valitsemistaan historiatauluista, Koskimies sanoo.

Kommentit

Kommentoi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje