Ajankohtaista

14.12.2016

Nuoret hakivat oppia Etelä-Ruotsista

  • 0

Olimme Kasvua Ruokaprovinssista -hankkeen ja Liiverin matkalla Ruotsin Falköpingissä 10.-12.11.2016. Matkaseuraa meillä oli yhteensä 32 henkeä. Liiverin nuorisojaoston lippua pidimme korkealla Ilari Hauhian, Loviisa Mäen ja Heidi Kohtalan voimin.


Liiveristä opintomatkalle osallistuivat Loviisa Mäki, Juha Koivisto, Tuula Sundberg, Reetta Yli-Hynnilä, Sinikka Koivumäki, Ilari Hauhia, Heidi Kohtala, Hannemari Niemi, Keijo Viertoma ja Rami Mattila. Isäntänä toimi Niclas Fällstöm Östra Skaraborgin Leader-ryhmästä.

Saavuimme Göteborgin lentokentälle ja lähdimme sieltä bussilla kohti Falköpingiä.  Ensin tuli vastaan kaupunki, mutta sitten pieniä kyliä ja lopuksi vain peltoja ja yksittäisiä taloja. Mielessämme kävi, että voiko täällä olla niitä vierailukohteita, joista olimme etukäteen  kuulleet. Kyllä niitä oli. Ensimmäinen pysäkki oli kahvila vanhassa myllyssä, sitten jatkoimme pienen meijerin myymälään, isoon juustokahvilaan ja näkkileipätehtaalle. Sieltä matkamme jatkui vielä kauppahalliin ja illalliselle kellarikrouviin.

Seuraavana päivänä vierailimme biisonifarmilla ja pääsimme biisonisafarille. Kohteesta kehkeytyi nuorisojaoston henkilökohtainen suosikki. Tilalla oli lisäksi hirviä, peuroja ja hieno yksihuoneinen hirvihotelli sekä juhlatilat. Vierailimme myös Ruotsin pienimmässä kauppahallissa, tilateurastamolla ja taidenäyttelyssä, jossa oli myös juhlatilat ja kahvila. Viimeisen päivän kohteena oli esihistoriallisessa ulkoilmamuseo.

Matka oli kokonaisuudessaan mielestämme onnistunut ja monipuolinen. Osa vierailukohteista oli hyvinkin pitkien etäisyyksien päässä toisistaan pienten teiden varsilla, mutta silti yrityksillä riitti asiakaskuntaa. Ero Suomeen meidän näkökulmastamme näytti olevan nuorten asenteissa ja tulevaisuuden näkymissä. Falköpingissä nuoret olivat jääneet kehittämään kotiseutuaan sekä astuneet vanhempiensa saappaisiin täyttäen ne omalla tavallaan ja luomalla itselleen mahdollisuuksia harvaan asutulle maaseudulle. Omien bisnesten kannattavuutta ei kyseenalaistettu. Lähiruoan tuottajat ja tarjoajat olivat keskenään tiiviissä yhteistyössä ja joka paikasta löytyi toinen toistensa tuotteita myynnissä. Tällaista yrittämistä ja toisten auttamista kaivattaisiin myös Suomeen.

-Heidi, Loviisa & Ilari

Kommentit

Kommentoi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje