Ajankohtaista

31.10.2018

Miten osallistaa asukkaat?

  • 0

Leader-rahoituksella syntyy 200 uutta liikuntapaikkaa vuodessa. Kesällä Jalasjärvelle avattu skeittipuisto on malliesimerkki kaupungin, kolmannen sektorin ja asukkaiden yhteistyöstä.   

Asukkaiden kuuleminen on kirjattu vahvasti uuteen kuntalakiin. Velvollisuuden sijasta osallistamiseen voi suhtautua myös mahdollisuutena. Silloin käytännön työkaluksi taipuu Leader-hanke.

Juuri näin toimittiin Jalasjärvellä, jossa rakennettiin komea skeittiparkki Lamminjärven rantaan koko yhteisön voimin. Idean pani alulle Mukula ry, kaupunki haki rahoituksen Liiveristä ja nuoret harrastajat saivat itse suunnitella paikan. 

– Kaikki eteni yllättävän nopeasti, toteaa idean isä ja Mukula ry:n monitoimimies Mikko Jokipii.

Rahat kasaan yhteistyöllä

Jokipii oli mukana silloinkin, kun Jalasjärvelle rakennettiin ensimmäinen skeittipuisto vuonna 2000. Vanha paikka oli kuitenkin tullut tiensä päähän ja ränsistyneet elementit alkoivat olla turvallisuusriski.

– Erityisesti Savinaisen Nikolla oli iso rooli kaupungin päässä. Hän lähti silloisena vapaa-aikasuunnittelijana ajamaan aktiivisesti asiaa.

Uusi parkki päätettiin siirtää paremmalle paikalle ja vaneriset rampit korvata betonielementeillä. Kurikan kaupunki lähti rakentajaksi ja haki 100 000 euron projektille rahoitusta Liiveristä. Myös Mukula ry sponsoroi projektia 5 000 eurolla.

– Vaikka alkukustannukset olivat kovat, betoni on materiaalina kestävä ja käytännössä huoltovapaa, Jokipii kertoo.

Käyttäjät mukaan suunnitteluun

Asukkailla oli puiston suunnittelussa erittäin tärkeä rooli.

– Me nuorisotoimessa nostettiin heti kädet pystyyn, sillä ei me olla alan asiantuntijoita, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Hannele Niemelä.

Niinpä paikalliset skeittaajat kutsuttiin koolle nuorisotalolle. Suunnittelutyötä helpotti se, että elementit sai ostaa valmiina yhdestä paikasta ja niiden tarkka hinta oli tiedossa. 

– Meille lyötiin Wilholassa katalogi eteen ja kerrottiin, mitä homma saa kokonaisuudessaan maksaa. Siitä sitten lähdettiin miettimään, millaiset jutut toimivat käytännössä, kertoo lajia pitkään harrastanut Eetu Anttisaari.

Anttisaari oli se, joka hahmotteli ensimmäiset elementit ruutupaperille. Lopputulos vastaa pitkälti alkuperäistä suunnitelmaa.

Skuuttaus lasten suosiossa

Nyt on ensimmäinen kesä takana ja skeittipuisto on ollut kovassa käytössä joka ilta. Helpolta näyttävä temppuilu on todellisuudessa mitä mainiointa ja toisinaan raskastakin liikuntaa.

– Kyllä siinä hiki tulee, kuittaa Anttisaari, joka käy puistossa skeittaamassa neljänä tai viitenä päivää viikossa.

Harrastajien ikähaitari ulottuu ala-astelaisista parikymppisiin. Erityisesti nuorempien keskuudessa suosikkilajiksi on noussut skuuttaus eli temppupotkulautailu.

– Myös heidän tarpeisiin uusi puisto on sopinut hyvin, Anttisaari arvioi. 

Onnistuminen saa ideoimaan lisää

Paperityöt ja taloudellinen vastuu isosta projekti saattaa toisinaan tuntua vapaaehtoisista raskaalta. Koska Jalasjärvellä kaupunki hoiti hankehallinnoinnin, saivat vapaaehtoiset keskittyä itse tekemiseen. Sutjakkaasti sujunut projekti innostaa asukkaita aktiivisuuteen jatkossakin.

– Skeittipuiston viereen mahtuisi tosi hyvin liikennepuisto, myhäilee jo Jokipii.

 

Kuva: Liiverin hallitus vieraili elokuussa Jalasjärvellä, jossa sektoreiden välisen yhteistyön hedelmää esittelivät vs. liikuntatoimenjohtaja Annukka Siltakorpi, Mukulan monitoimimies ja kaupunginvaltuutettu Mikko Jokipii, etsivä nuorisotyöntekijä Hannele Niemelä, nuoriso-ohjaaja Siiri Mannila sekä harrastajat Eetu Anttisaari ja Petri Mäenpää.  

Kommentit

Kommentoi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje