Ajankohtaista

16.04.2019

Mitä voisimme oppia ruotsalaisilta?

  • 0

Liiveri on käynnistänyt yhteistyön Leader Östra Skaraborgin kanssa. Sen ansiosta tarjoamme yrittäjille ja yhteisöille opintoretkiä Etelä-Ruotsissa sijaitsevalle alueelle, joka tunnetaan muun muassa matkailusta, lähiruoasta ja luovien alojen keskittymästä. Lue mitä voisimme oppia naapureilta ja ilmoittaudu mukaan. Aito kiinnostus yhteistyöhön riittää, muita matkaeväitä ei tarvita. Sen sijaan kotiintuomisten runsaus palkitsee varmasti:

Ruotsalaisilta voi oppia brändäystä. Jos ruotsalaiset jossain ovat ylivertaisia niin markkinoinnissa. Brändivaltakunnassa markkinointi on niin arkipäiväistä, että sen osaa jokainen. Ja kun brändäys läpäisee tuotteet, palvelut, kylät ja koko kulttuurin, kauppa käy ja maaseutu pursuaa elinvoimaa. Paikalliset vahvuudet osataan myös tuotteistaa. Esimerkiksi Skaraborgin pienessä Hornbårgan kylässä käy 125 000 turistia keväisin ihmettelemässä kymmenien tuhansien kurkien kokoontumista läheiselle järvelle. Silloin koko kylä elää kurjista: on kurkikahvilaa, kurkihotellia, kurkitaidette ja kurkimatkamuistoja.

Innostut ajattelemaan globaalisti, mutta toimimaan paikallisesti. Ruotsissa osataan yhdistää kansainvälinen bisnes ja vastuullisuus. Erityisen paljon Östra Skaraborissa on pieniä elintarvikealan yrityksiä, jotka hyödyntävät paikallisia luonnonvaroja mahdollisimman kestävällä tavalla. Kasvua ei haeta kilpailemalla keskenään, vaan tuotteet tehdään kansainvälisille markkinoille. Ulkomaille ponnistetaan vahvojen juurien avulla hyödyntäen paikallisia tarinoita ja vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita. 

Ymmärrät miksi kannattaa panostaa laatuun. Yhdessä asiassa Suomi ja Ruotsi ovat samanlaisia. Kummassakaan maassa ei voi kilpailla bulkkituotteilla. Laatuajattelussa ruotsalaiset ovat kuitenkin meitä suomalaisia edellä. Esimerkiksi Östra Skaraborgin matkailuyrittäjät ovat yhdessä kehittäneet jo pitkään aluetta tasolle, joka kelpaa myös ulkomaisille matkailijoille. Tämä siitä huolimatta, että suurin asiakasvirta tulee edelleen kotimaasta. Laadun pitää kuitenkin jo nyt näkyä niin palveluissa kuin markkinoinnissa, muuten kansainväliset asiakkaat saa unohtaa myös tulevaisuudessa. 

Näet esimerkkejä luovuuden vaalimisesta. Östra Skaraborg tunnetaan luovien alojen keskittymänä. Siksi villejä ideoita ja nähtävää riittää. Paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset antavat vahvan panoksensa koko alueen elinvoimaan ja aluekehitykseen. Myös tästä voisimme Etelä-Pohjanmaalla ottaa oppia. Kun luovuutta ja paikallista osaamista arvostetaan käytännön tasolla, voi uskomattomalta tuntuvat asiat toimia. Esimerkiki 6 000 asukkaan Hjoon kunnassa menestyy peräti kaksi kannattavaa käsityöliikettä. 

Östra Skaraborg sijaitsee Ruotsin kahden suurimman kaupungin eli Tukholman ja Göteborgin välissä. Aluetta ympäröi myös kaksi maan suurinta järveä: Vänern ja Vättern. Liiveri järjestää yhteisöjen ja yhdistysten edustajille kaksi ryhmämatkaa alueelle syksyllä 2019 ja keväällä 2020. Lisäksi räätälöidään kahdeksan yksilöllistä opintomatkaa yrittäjille, yrittäjiksi aikoville tai yhteisöjen edustajille. Liiveri maksaa yksilöllisten matkojen matkakulut. Ryhmämatkoilla maksetaan myös majoitukset. Ilmoittautuminen ensimmäisellä ryhmämatkalle Östra Skaraborgiin 29.-31.8.2019 on käynnissä. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.  

Lisätietoja: kv-koordinaattori Paula Vannesluomaan, puh. 050 466 5015 tai paula.vannesluoma@liiveri.net.

Kommentit

Kommentoi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje