Ajankohtaista

27.10.2020

Kylän aikajana tekee kehittämistyötä näkyväksi

  • 0

 Könnin kylässä järjestetty muisteluilta

Viime helmikuussa Könnin kylätalolla järjestetyssä muistelutyöpajassa virisi vilkasta keskustelua, jota veti Paula Vannesluoma Liiveristä. Könnin kylästä työpajaan osallistuivat Kosti Ketelä, Juha Iso-Tuisku, Heikki Kivistö, Kaija Aspila-Renkola, Elvi Viita-aho ja Salomo Halkosaari.

Liiveri järjesti yhteistyössä Keskikylän, Kitinojan ja Könnin kylien kanssa muistelutyöpajat, joiden tarkoituksena oli kerätä tietoa kylän eri vaiheista viimeisen 20 vuoden ajalta. 

- Mukaan valikoitui kolme kylää, joista jokainen on valittu vuorollaan vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi, Liiverin kyläasiantuntija Irma Kortesuo kertoo.

Muistelutyöpaja on menetelmä, jossa kyläläiset itse muistelivat, mitä kylillä on tehty ja miten kylä on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana.

- Kylillä tehdään paljon kökkätyötä ja ihmiset ovat aktiivisia. Muistelutyöpajoissa nousi esiin kylien tärkeitä etappeja ja kohokohtia viime vuosikymmeniltä, Kortesuo summaa.

Kerätyistä tiedoista koottiin kylän aikajana jokaiselta mukana olleelta kylältä. Keskikylän, Kitinojan ja Könnin kylän aikajanoissa nousee esille myös Leader-rahoituksen merkittävä rooli erilaisten uusien avausten rahoittajana.

- Liiveri on ollut tärkeässä roolissa lisäämässä kylien aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta, ja tätä on haluttu tuoda näkyväksi, Kortesuo sanoo.

Kylien aikajanat luovutetaan kehystettyinä jokaiselle mukana olleelle kylälle. Ne ovat nähtävissä myös Liiverin Facebookissa tämän syksyn aikana. Aikajanoista näkee konkreettisesti sen, minkälaisia vaiheita kylillä on ollut ja mitä on saavutettu tähän päivään mennessä.

- Toivottavasti aikajanat auttavat kylien historian muistamisessa ja tunnistamisessa entistä paremmin. Aikajanojen tarkoitus on myös innostaa jatkaaman tuloksekasta kehittämistyötä, Kortesuo sanoo.

Muistelutyöpajat olivat osa Liiverin Vaikuttavuutta ja viestintää -hanketta, jonka tarkoituksena oli tuoda esiin erilaisia tapoja arvioida vaikuttavuutta.

 

 

Kommentit

Kommentoi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje