Ajankohtaista

14.12.2017

Kesätyökokeilu onnistui yli odotusten

  • 0

Keväällä Ilmajoella ja Seinäjoella käynnistyi aivan uudenlainen kokeilu, kun Liiveri tarjosi alueen yhdistyksille mahdollisuutta hakea rahoitusta kesätyöntekijöiden palkkaamiseen. Lopulta erilaisissa kehittämistehtävissä aloitti 22 nuorta. Sekä kesätyöntekijät että työnantajat olivat tuloksiin erittäin tyytyväisiä, ja kokeilusta toivotaan pysyvää käytäntöä.

 - Tämä oli hieno mahdollisuus meille. Jo useana vuonna olemme miettineet, että leirintäalueen toimintaa ja sen tapahtumia tulisi kehittää, mutta emme ole osanneet antaa riittävästi vastuuta nuorille, Seinäjoen jalkapallokerho-junioreiden toiminnanjohtaja Hannu Huila kertoo.

Kesäksi palkattu Laura Hentilä ideoi muun muassa uuden koko perheen tapahtuman, joka keräsi heti 500 kävijää Törnävälle. Lisäksi työntekijä kehitti leirintäalueelle uuden tuotteen: lasten synttäripaketin.

Vastuu palkitsee

Vipinää kesään toivat myös monet muut nuorten ideoimat kerhot ja tapahtumat. Pelkästään Ilmajoen sivukylien Myyttimetsä-seikkailuihin osallistui yhteensä 250 lasta ja vanhempaa.

- Se että on saanut vastuuta ja mahdollisuuden toteuttaa itseään, tuntuu tosi hienolta. Tästä kesästä jää paljon käteen paitsi itselle myös MLL:lle, työparina toimineet Ronja Hautamäki ja Annakaisa Lyyski arvioivat.

Työtä ja tekemistä omalta kylältä

Yksi kokeilun tavoitteista oli luoda edellytyksiä sille, että mielekästä työtä ja tekemistä löytyisi läheltä nuoria. Esimerkiksi Nopankylässä vasta 16-vuotias Mette Lahti emännöi kylätalon pihapiiriä. Viiden tapahtuman lisäksi Lahti järjesti erilaisia myyntitempauksia.

- Projektin tavoite ylittyi. Tapahtumat elävöittivät kylätalon pihapiiriä, toivat kesäkioskille uusia asiakkaita ja lisäsivät myyntiä. Toivottavasti kokeilua jatketaan myös ensi kesänä, kyläseuran sihteeri Pauliina Hautamäki toivoo.

Neuvoja Liiveristä

Myös Ylistarossa nuoret pyörittivät kahvilaa. Sen lisäksi he vetivät lastenkerhoa, joka kokoontui kaksi kertaa viikossa Kitinojan vanhalle koululle.   

- Saimme kesän aikana paljon oppia siitä, miten nuoria palkataan ja miten heidän kanssaan kannattaa toimia. Myös Liiverin järjestämä koulutus työnantajan velvollisuuksista oli erittäin tarpeellinen, summaa Virpi Savunen kyläseurasta. 

Liiveri neuvoi myös suoraan yhdistyksiä palkkaukseen liittyvissä kysymyksissä. Kerätyn palautteen perusteella kynnys kesätyöntekijän palkkaamiseen madaltui, mikä oli yksi kokeilun tavoitteista.

Yhteistyö mahdollisti rahoituksen

Yhteensä nuorten työllistämistä tuettiin 70 000 eurolla. Palkkarahat saatiin kasaan Liiverin ja Kuortaneen Säästöpankkisäätiön välisen yhteistyösopimuksen ansiosta.

- Voittovaroja jakava säätiömme haluaa, että raha joka on kerätty alueelta myös palaa alueelle esimerkiksi nuorten työllistymisen kautta, Kuortaneen Säästöpankkisäätiön hallituksen jäsen Jaana Mesiäislehto-Mäntypuro kertoo.

Mikäli kokeilua päätetään jatkaa kesätyörahat tulevat yhdistysten haettavaksi jälleen ensi keväänä.

  • Elokuussa Liiveri kävi jokaisen 12 yhdistyksen vieraana tutustumassa nuorten työpäiviin. Tuloksena syntyi video, joka todistaa, että nuorista työntekijöistä on moneksi.

Kommentit

Kommentoi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje