Ajankohtaista

27.05.2019

20 nuorta osaajaa saa töitä

 • 0

Nuorten mielenterveyttä edistävä "Summer bucket list" sekä muut mielenkiintoiset kokeilut käynnistyvät kesällä kahdessatoista paikallisessa yhdistyksessä Seinäjoella, Ilmajoella ja Jalasjärvellä. Liiveri mahdollistaa kehittämistyön maksamalla kahdenkymmenen nuoren palkan.

Tukea Liiveristä saivat:

 • FinFami Etelä-Pohjanmaa: Nuori suunnittelee ja toteuttaa tubettamalla "Bucket listin", jossa esitellään toiminta-alueen virkistys- ja harrastuspaikkoja nuorten näkökulmasta. Sisällössä painotetaan mielenterveyden edistämisen näkökulmaa. 
 • Hanhikosken kyläseura: Nuori suunnittelee, valmistelee ja toteuttaa kesäkerhon lapsille ja järjestää lapsiperheille soveltuvia tapahtumia.
 • Jalasjärven 4H-Yhdistys: Palkataan kaksi nuorta auttamaan vanhuksia ulkoilemaan ja pitämään heille seuraa. Kohteena ovat koti- ja laitoshoidossa olevat ikäihmiset. 
 • Lakeuden Elämysliikunta: Palkataan kaksi nuorta, joista toinen kehittää tiedotustoimintaa ja toinen luonto-ohjausta. Tarkoituksena on suunnitella muun muassa luontoretkien ohjelmapaketit ja kokeilla ryhmäretkien järjestämistä.
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ilmajoen yhdistys: Palkataan kaksi nuorta, jotka suunnittelevat ja toteuttavat neljä Päivä Maatilalla -tapahtumaa yhdessä paikallisten maaseutuyrittäjien kanssa. Lisäksi nuoret toteuttavat kesän 2019 teemaan liittyvän someprojektin.
 • Peräseinäjoen Viitalan Nuorisoseura: Nuori toteuttaa asiakastyytyväisyyskyselyn, jonka pohjalta suunnittelee toimintaa. Lisäksi nuori järjestää kesätoimintaa lapsille ja nuorille, kehittää yhdistyksen viestintää sekä mahdollisesti järjestää lyhyen kansainvälisen leirin.
 • Rasti-Jussit: Palkataan nuori modernisoimaan tulospalvelu ja toteuttamaan toiminto, jolla saadaan tulokset reaaliaikaisena seuran www-sivulle. Lisäksi nuori opastaa ja kouluttaa seuran väkeä käyttämään järjestelmää.
 • Rytmi-Instituutin Kannattajayhdistys: Palkattava nuori suunnittelee ja toteuttaa musiikkiaiheisten podcastien tekemisen nettiin. 
 • Seinäjoen 4H-yhdistys: Nuori suunnittelee ja toteuttaa kesäleirejä ja kerhoja, joiden sisältö perustuu tiedon lisäämiseen ruuan alkuperästä. Lisäksi nuori kehittää kesäleirien ja kerhojen somemarkkinointia.
 • Seinäjoen Elävän Musiikin yhdistys Selmu: Palkataan kaksi nuorta, jotka suunnittelevat ja toteuttavat pääsymaksuttomia tapahtumia Itikanmäelle ja/tai Rytmikorjaamon alueelle. Toteutetaan kolmen suuremman tapahtuman sarja sekä lisäksi kevyesti toteutettavia ja yllättäviä tapahtumia.
 • Seinäjoen Seudun Urheilijat: Palkataan kaksi nuorta, "liikuttaja" ja "somettaja". Liikuttaja osallistuu uusien harrasteryhmien suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä kartoittaa mahdollisia urheiluseurojen yhteistyöprojekteja. Somettaja kehittää seuran toimintaa kokeilemalla ja etsimällä uusia viestintätapoja ja -kanavia.
 • Seinäjoen Jalkapallokerho-juniorit: Palkataan nuori suunnittelemaan ja toteuttamaan uudenlaisia ja erilaisia liikuntapäiviä sekä leirejä ja tapahtumia
   

Lisätietoja Raija Ojaniemi, puh.  040 716 0862

0 kommenttia
27.05.2019

Kulttuuripyöräily tulee taas!

 • 0

Viime vuonna järjestetty ja heti suuren suosion saavuttanut Seitsemän sillan kulttuuripyöräily järjestetään uudelleen tulevana kesänä lauantaina 10.8. klo 11-15.

Reitti esittelee emäpitäjän rikasta kulttuuriperintöä kulkien pitkin Kyrönjoen vartta ylittäen sen seitsemästä kohtaa. Päivän aikana on avoimet ovet muun muassa museoissa, kirkon tapulissa sekä yrityksissä. Lisäksi reitillä on oppaita kertomassa muistomerkkeihin liittyviä tarinoita ja historiaa. Tänä vuonna mukaan on saatu myös yksityiskoteja. Tarkennettu ohjelma julkaistaan tapahtuman FB-sivuilla kesäkuussa.

Kuva: Maurion kartano oli yksi viime vuoden suosituimmista kohteista reitin varrella. Ilmajokiset Laura Luuri, Annukka Luuri ja Niilo Nisula tutustuivat Marita Henrikssonin kotiateljeehen kolmen sukupolven voimin yli kahdensadan muun vieraan kanssa. 

0 kommenttia
16.04.2019

Mitä voisimme oppia ruotsalaisilta?

 • 0

Liiveri on käynnistänyt yhteistyön Leader Östra Skaraborgin kanssa. Sen ansiosta tarjoamme yrittäjille ja yhteisöille opintoretkiä Etelä-Ruotsissa sijaitsevalle alueelle, joka tunnetaan muun muassa matkailusta, lähiruoasta ja luovien alojen keskittymästä. Lue mitä voisimme oppia naapureilta ja ilmoittaudu mukaan. Aito kiinnostus yhteistyöhön riittää, muita matkaeväitä ei tarvita. Sen sijaan kotiintuomisten runsaus palkitsee varmasti:

Ruotsalaisilta voi oppia brändäystä. Jos ruotsalaiset jossain ovat ylivertaisia niin markkinoinnissa. Brändivaltakunnassa markkinointi on niin arkipäiväistä, että sen osaa jokainen. Ja kun brändäys läpäisee tuotteet, palvelut, kylät ja koko kulttuurin, kauppa käy ja maaseutu pursuaa elinvoimaa. Paikalliset vahvuudet osataan myös tuotteistaa. Esimerkiksi Skaraborgin pienessä Hornbårgan kylässä käy 125 000 turistia keväisin ihmettelemässä kymmenien tuhansien kurkien kokoontumista läheiselle järvelle. Silloin koko kylä elää kurjista: on kurkikahvilaa, kurkihotellia, kurkitaidette ja kurkimatkamuistoja.

Innostut ajattelemaan globaalisti, mutta toimimaan paikallisesti. Ruotsissa osataan yhdistää kansainvälinen bisnes ja vastuullisuus. Erityisen paljon Östra Skaraborissa on pieniä elintarvikealan yrityksiä, jotka hyödyntävät paikallisia luonnonvaroja mahdollisimman kestävällä tavalla. Kasvua ei haeta kilpailemalla keskenään, vaan tuotteet tehdään kansainvälisille markkinoille. Ulkomaille ponnistetaan vahvojen juurien avulla hyödyntäen paikallisia tarinoita ja vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita. 

Ymmärrät miksi kannattaa panostaa laatuun. Yhdessä asiassa Suomi ja Ruotsi ovat samanlaisia. Kummassakaan maassa ei voi kilpailla bulkkituotteilla. Laatuajattelussa ruotsalaiset ovat kuitenkin meitä suomalaisia edellä. Esimerkiksi Östra Skaraborgin matkailuyrittäjät ovat yhdessä kehittäneet jo pitkään aluetta tasolle, joka kelpaa myös ulkomaisille matkailijoille. Tämä siitä huolimatta, että suurin asiakasvirta tulee edelleen kotimaasta. Laadun pitää kuitenkin jo nyt näkyä niin palveluissa kuin markkinoinnissa, muuten kansainväliset asiakkaat saa unohtaa myös tulevaisuudessa. 

Näet esimerkkejä luovuuden vaalimisesta. Östra Skaraborg tunnetaan luovien alojen keskittymänä. Siksi villejä ideoita ja nähtävää riittää. Paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset antavat vahvan panoksensa koko alueen elinvoimaan ja aluekehitykseen. Myös tästä voisimme Etelä-Pohjanmaalla ottaa oppia. Kun luovuutta ja paikallista osaamista arvostetaan käytännön tasolla, voi uskomattomalta tuntuvat asiat toimia. Esimerkiki 6 000 asukkaan Hjoon kunnassa menestyy peräti kaksi kannattavaa käsityöliikettä. 

Östra Skaraborg sijaitsee Ruotsin kahden suurimman kaupungin eli Tukholman ja Göteborgin välissä. Aluetta ympäröi myös kaksi maan suurinta järveä: Vänern ja Vättern. Liiveri järjestää yhteisöjen ja yhdistysten edustajille kaksi ryhmämatkaa alueelle syksyllä 2019 ja keväällä 2020. Lisäksi räätälöidään kahdeksan yksilöllistä opintomatkaa yrittäjille, yrittäjiksi aikoville tai yhteisöjen edustajille. Liiveri maksaa yksilöllisten matkojen matkakulut. Ryhmämatkoilla maksetaan myös majoitukset. Ilmoittautuminen ensimmäisellä ryhmämatkalle Östra Skaraborgiin 29.-31.8.2019 on käynnissä. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.  

Lisätietoja: kv-koordinaattori Paula Vannesluomaan, puh. 050 466 5015 tai paula.vannesluoma@liiveri.net.

0 kommenttia
20.02.2019

Miten hurmata milleniaalit?

 • 0

Tarina, merkityksellisyys, vuorovaikutus ja arvostus. Siinä valmentaja Jenni Rajahalmeen taikasanat, joilla järjestöt, organisaatiot ja yritykset voivat valloittaa puolelleen milleniaalisukupolven edustajat. Tehtävä ei ole aivan helppo, onhan ikäluokan keskittymiskyky tutkitusti kultakalan luokkaa. Silti Leader-ryhmät tarttuivat haasteeseen, ja Rajahalmeen vetämien työpajoen tuloksena synti muistilista, jota yhdenkään yhteisön ei kannata ohittaa. 

Milleniaalit haluavat olla osa tarinaa. Siksi jokaisella organisaatiolla, kunnalla ja yrityksellä täytyy olla sellainen. Oman äänen voi löytää miettimällä muun muassa näitä kysymyksiä: Mikä on ainutlaatuisuutemme ydin? Ketkä ovat sankareitamme? Mitkä ovat historiamme merkkipaalut? Tekemämme ihmeet?

Milleniaaleille merkityksellisyys on uusi musta. Heitä on opetettu seuraamaan unelmiaan, mikä saa heidät tauotta analysoimaan tuntemuksiaan. Tykkäänkö työstäni? Onko tämä sitä mitä haluan elämälläni tehdä? Merkityksellisten kokemusten hakeminen näkyy myös vastuullisuutena. Pallonpelastajina he etsivät ratkaisuja, jotta kaikkien olisi parempi elää tällä planeetalla. 

Milleniaalit janoavat vuorovaikutusta. He kokevat velvollisuudekseen antaa palautetta niin hyvässä kuin pahassa, ja kokemukset jaetaan herkästi somessa. Siksi erityisesti asiakaspalvelutilanteissa kannattaa olla tarkkana. Milleniaaleista 68 % on vaihtanut toiseen brändiin epäonnistuneen asiakaspalvelukokemuksen jälkeen. Myös työntekijöinä he haluavat olla vuorovaikutuksessa johdon kanssa, sillä osallistuminen on heille tärkeää.    

Milleniaaleja ei voi mikromanageroida. Jos siis haluat johtaa milleniaaleja menestyksekkäästi työyhteisössä tai yhdistyksessä, luo heille turvallinen leikkikenttä, jossa temmeltää. Ilman vapauksia hyvät tekijät siirtyvät nopeasti muualle. Pätkätöiden takia milleniaalit ovat myös hyviä sopeutumaan muutoksiin. Uuden oppiminen ja jatkuva kehittyminen on heille viihtymisen edellytys, ei välttämätön paha.    

Milleniaalit eivät halua sitoutua. He haluvat vapauden valita ja muuttaa mieltään. Siksi esimerkiksi yhdistysten pitäisi tarjota heille mahdollisuuksia osallistua toimintaan pop up -tyylisesti. Toisinaan kuulee sanottavan, ettei milleniaaleista ole talkoolaisiksi. Todellisuudessa vain vastikkeettoman työn luonne on muuttunut. Milleniaalit ovat kasvaneet teknologian mukana, joten päästäkää heidät näyttämään osaamistaan esimerkiksi tällä saralla. 

Milleniaalit jaksavat keskittyä yhteen asiaan kahdeksan sekuntia. Tämä kannattaa muistaa erityisesti viestinnässä. Älä siis jaarittele, vaan mene suoraan asiaan. Rakenna alkuun koukku, jolla saat varastettua kärsimättömän milleniaalin huomion.

Milleniaaleja ei hurmata käden käänteessä. Mutta jos jaatte yhteisen arvopohjan ja homma toimii, saatte heistä innokkaan puolestapuhujan. Sillä kun arvot ovat heille mieleisiä, milleniaalit yhdistävät mielellään itsensä yhdistyksiin, yrityksiin ja organisaatioihin. Se edellyttää kuitenkin, että teidän arvot näkyvät ja kuuluvat kauas! Kädenlämpöisyys ei ole milleniaaleja varten.        

Kuva: Kun milleniaali tekee jotain, hän haluaa sydämen olevan mukana! Elli Koskinen pyörittää lävistyksiin erikoistunutta kultasepänliikettä Jalasjärven keskustassa. Niko Luokkakallio vetää näytelmäkerhoja Jokipiin Nuorisoseuralla. Molemmille on tärkeää, että nuorille löytyy tekemistä ja mahdollisuuksia maaseudullakin.      

0 kommenttia
20.02.2019

Ehdota Liiverin mediaharkkarille keikkaa

 • 0

Tulevan kevään aikana medianomiopiskelija Markus Loppi kiertää valokuvauskeikoilla Liiverin alueella. Lue Markuksen kirjoittama esittely itsestään ja ehdota paikkaa, jossa hänen pitäisi ehdottamasti vierailla harjoittelunsa aikana.   

Olen Markus, kolmatta vuotta opiskeleva medianomi. Mielenkiintoni kuvaamiseen alkoi jo pienenä.

Ensin kiinnostuin videokuvaamisesta. Muistan kuinka kuvasin simpukkapuhelimella kavereitteni kanssa toimintaelokuvaa. Siitä ei tullut Oscarin arvoista, mutta palo syttyi.

Vähän myöhemmin yläasteen ATK-tunnilla saimme tehtäväksi kuvata ja editoida videon. Kätemme olivat täysin vapaat ja ryhmämme teki komedian. Kaikki se luovuus ja ideointi videonteon aikana pisti ajattelemaan, että tämähän on tosi hauskaa.

Yläasteen loppupuolella oli pakko ryhtyä miettimään jatko-opintoja. Istuin opinto-ohjaajani huoneessa ja kuuntelin kuinka opo luetteli erilaisia opiskelumahdollisuuksia. Mikään ei tuntunut kiinnostavan, kunnes opo kysyi: ”No mitä sä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?”. 

Näin löytyi media-ala. Nyt opiskelen viimeisiä metrejä Kauhajoella Suupohjan ammatti-instituutissa. Viimeiset kolme kuukautta opinnoistani vietän Liiverissä.

Tulevaisuudessa toivon tekeväni yhteistyötä erilaisten yritysten ja asiakkaiden kanssa, joille voin tuottaa mediaa tarpeiden mukaan sekä sosiaalisiin medioihin että nettisivuille. Ajatuksissa siintää myös jatko-opinnot joko Helsingin Metropoliassa tai Tampereen Tamkissa. Ensin on kuitenkin käytävä armeija.

 

Kiinnostuitko? Ehdota Markukselle kuvauskeikkaa ottamalla yhteyttä toiminnanjohtajaamme Sinikka Koivumäkeen, puh. 040 513 1824 tai sinikka.koivumaki@liiveri.net. Keikka on tilaajalle maksuton. Etusijalla ovat Liiverin tukemat hankekohteet sekä yritykset.  

0 kommenttia
20.02.2019

Jatkossa kolmannes rahoista ilmastotyöhön

 • 0

Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarinen arvioi tulevaa rahoituskautta eteläpohjalaisten Leader-ryhmien tapaamisessa Ilmajoella: Edessä on leikkauksia, satsauksia ilmastotekoihin sekä vähemmän byrokratiaa.

Vuodesta 2021 eteenpäin Leader-rahoitustakin säätelevää kautta valmistellaan parhaillaan. Ruokaviraston pääjohtaja vieraili Ilmajoella Leader-ryhmien tapaamisessa. Mukanaan hänellä oli sekä hyviä että huonoja uutisia:  

- Brexitin myötä tulossa on 15 prosentin leikkaus rahoitukseen. Tilanne on huolestuttava maaseudun kehittämisen kannalta erityisesti Suomessa, jossa ohjelma on toiminut hyvin, Oikarinen harmittelee. 

Kentällä tämä näkyy mahdollisesti siten, että Leader-ryhmillä on jatkossa jaettavana pienempi potti paikallisten ihmisten ja yrittäjien hankkeisiin.

Liki puolet rahoituksesta ilmastotekoihin   

Huomattava muutos on tulossa myös siihen, mihin rahoitusta suunnataan. Jatkossa jopa 40 prosenttia koko maatalouspolitiikan kokonaisuudesta pitää olla ilmastosidonnaista. 

- Ympäristö nousee EU:n linjauksessa voimakkaana. Jollain tavalla tähän pitää vastaus löytää, Oikarinen painottaa.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten ilmastokysymys tulee näkymään ruohonjuuritasolla. Kansallinen vääntö aiheesta on vasta edessä.

"Tulos tai ulos" 

Hankebyrokratian vähentämisestä on puhuttu pitkään. Oikarinen lupaa, että uudella rahoituskaudella siinä voidaan myös onnistua.

- Jatkossa EU ei puutu enää pikkutarkasti kaikkiin asioihin, jolloin jäsenmaille jää enemmän valtaa. Mikäli tästä huolimatta emme pysty Suomessa edistämään vaatimusta hallinnon yksinkertaistamisesta, olen epäonnistunut johtajana. Se on tulos tai ulos, Oikarinen tykittää. 

Leader-toiminnan status on hyvä

Leikkauksista huolimatta Oikarisen viesti Leader-ryhmille oli kannustava. 

- Nyt kun olen kulkenut eurokentillä entistä enemmän, olen pannut merkille, miten kova status Leader-toiminnalla on. Jäsenmaasta riippumatta imago on todella hyvä.

Leader-toiminnan tulevaisuus on siis taattu. Nähtäväksi kuitenkin jää katetaanko koko Suomi Leader-ryhmillä ja mikä niiden määrä tulee olemaan, nyt kun rahaa on käytössä vähemmän.

0 kommenttia
20.02.2019

Yksi kuva summaa mitä vuodessa saatiin aikaan

 • 0

Kyllä ideoita piisaa! Viime vuonna neuvoimme sataa yrittäjää yritystukiin liittyvissä kysymyksissä. Saman verran saimme hanketiedusteluja. Nämä ja muut vuoden 2018 avainluvut selviävät yhdestä kuvasta. 

0 kommenttia
18.12.2018

Vuosi 2018 oli palkintojen juhlaa

 • 0

Joulukuussa on hyvä pysähtyä hetkeksi summaamaan kulunutta. Tänä vuonna meitä on muistutettu toistuvasti yhdestä Leader-työn parhaimmasta puolesta: pääsemme seuraamaan lähietäisyydeltä hienoja tarinoita paikallisista ihmisistä, yrityksistä ja ja yhteisöistä. Kumppaneittemme arvokas työ ei ole jäänyt huomaamatta muiltakaan, sillä tunnustusta on sadellut sekä tukemillemme yrityksille että yhdistyksille.

Jalasjärveläisiä vuosikymmenten ajan yhdistänyt Mukula ry sai Artturi Leinosen palkinnon. Mukulan ansioihin lukeutuvat muun muassa Liiverin rahoituksella pönkitetyt Aukusti-rock, paikallisten nuorten kv-vaihto sekä viimeisimpänä Jalasjärven Skatepark. Kuva: Seinäjoen Sanomat

Useat Liiverin tuella toimintaansa kehittäneet yritykset saivat tunnustusta. Seinäjokelainen Notta Systems Oy valittiin Etelä-Pohjanmaan lupaavimmaksi kasvavaksi yritykseksi etenemällä valtakunnalliseen Kasvu Open finaaliin. Vuoden yrittäjinä palkittiin seinäjokinen CustomIT ja ilmajokinen Fysio 2000. Joupin Vanha Tupa sai Artturi Leinosen palkinnon.Liiverin rahalla rakennettu Ilvesjoen valokuituverkko kilpaili ainoana Suomesta Euroopan unionin laajakaistakilpailussa. Lopulta Ilvesjoen kylälle irtosi Brysselissä jaettu toinen sija. Nopeita verkkoyhteyksiä tarvitsevat ennen kaikkea kylän yritykset ja isot maatilat.Liiveri on kylien luottopakki. Alueemme 55 kylästä 43 on kehittänyt toimintaansa hankkeiden avulla. Yksi aktiivisimmista on Könnin kylä, joka sai kunnian kantaa vuoden eteläpohjalainen kylä tunnustusta.

Liiveri onnittelee yhteistyökumppaneita ja toivottaa idearikasta ensi vuotta myös kaikille muille!

0 kommenttia
18.12.2018

Vielä ehdit Kuukartanon lumoavaan joulupuotiin

 • 0

Yrittäjä Sanna Keltaniemi elää unelmaansa todeksi Koskenkorvalla. Taianomainen vanha talo toimii näyttämönä mitä mystisimmille tapahtumille. Jos paikka kiehtoo, mutta rumpupiiri tai noitaseikkailu kuulostavat liian eksoottisilta, voi joulukuun 21. päivään saakka vierailla Kuukartanon joulupuodissa.

Keltaniemelle Kuukartano on unelmien täyttymys. Hän osti paikan yritykselleen MagaLacrimalle reilu vuosi sitten. Sen myötä toiminta laajeni tatuointistudion palveluista erilaisten kurssien ja tyky-päivien järjestämiseen.

- Kehitin jo opiskeluaikana tuotemerkki MagaLacriman ja muotoilijaksi valmistumisen jälkeen pyöritin vaatetusalan yritystä. Vuodessa kuitenkin selvisi, ettei ala yksin elätä tällä seudulla.

Keltaniemi kouluttautui uudelleen. Hän työskenteli kymmenisen vuotta nuoriso-ohjaajana. Uusi ja ratkaiseva käänne urapolulla tapahtui kesällä 2010.  

- Sain mahdollisuuden kokeilla tatuoinnin tekoa, ja se vei mennessään.

Inspiraatiota luonnosta, kierrätyksestä ja alakulttuureista

Nyt KuuKartano on Keltaniemen taitojen, luovuuden ja inspiraation kehto. 

- Täällä on tatuointistudio sekä pieni käsityö- ja luonnonkosmetiikkapuoti. Järjestän myös tyky-päiviä, joissa pääsee kokeilemaan esimerkiksi historiallista jousiammuntaa.

Ohjelmassa on ollut myös nokkoslättykestejä, rumpupajaa, kasvilääkintää sekä rikkaruohot ruokapöytään -kursseja.

Unelmien projekti Liiverin avustamana

Keltaniemi sai KuuKartanon hankintaan ja remontointiin rahoitusta Liiveristä. Myös yrittäjän kouluttautuminen ja nettisivujen perustaminen onnistui Leader-rahoituksen ansiosta.

- Liiverin merkitys on ollut iso. Ilman tukea ei olisi ollut mahdollista lähteä tähän unelmien projektiin tällä mittakaavalla ja näin nopeasti.

Nyt Keltaniemi elää unelmaansa yrittäjänä.

- Yrittäminen ei ole helppoa Suomessa. Mutta idean saa toimimaann kunhan on valmis tekemään töitä ja uskaltaa sekoittaa mukaan tarpeeksi luovaa hulluutta.

 

Kuva: Maaseudun tulevaisuus

0 kommenttia
07.11.2018

Hyvän elämän avaimet

 • 0

Hyvään kökkään ajetaan sadan kilometrin takaa ja yhteinen tekeminen sujauttaa hollantilaisen osaksi eteläpohjalaista kyläyhteisöä. Yhteisöllisyys tekee hyvää yksilölle, mutta Liiverin kyselytutkimus paljasti myös yllättäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia: hankkeissa talkoita tehneet arvioivat työkykynsä paremmaksi kuin suomalaiset keskimäärin. Vastaajat kertoivat talkootyön vaikuttavan positiivisesti henkiseen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin ja osallisuuden tunteeseen. Ja kun sosiaalinen eristäytyneisyys alkaa olla ylipainoa isompi kansallinen terveysriski, eivät talkoilijat pode yksinäisyyttä lainkaan.

Tulokset eivät yllätä Karoliina Streefkerkiä. Palo pois ydinkaupungista ajoi hänet hollantilaisen puolisonsa kanssa muuttamaan parinsadan asukkaan Hanhikosken kylään. Vaikka kädet olivat täynnä työtä Pohjois-Karjalasta siirretyn hirsitalon kanssa, Karoliina ja Jeroen lähtivät mukaan kylän yhteiseen toimintaan.

– Purimme muuttokuorman perjantaina ja lauantaina lähdin hirvikeitolle kylätalolle. Joulun puurojuhlaan sain jo miehenkin mukaan, Karoliina nauraa.

Yhteisiin tapahtumiin ja talkoisiin osallistuminen oli väylä tutustua naapurustoon.

Matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja

Vastaavista kokemuksista kertoivat myös muut Liiverin talkookyselyyn vastanneet. Kylän tai harrastusporukan kökkään osallistuminen helpotti uuteen yhteisöön kotiutumista.

– Muutto, eläköityminen sekä muut elämän muutoskohdat lisäävät tutkijoiden mukaan eristäytymisriskiä. On hienoa ajatella, että hanketalkoot voivat tarjota näissä tilanteissa matalan kynnyksen paikan kohdata ihmisiä, kertoo Liiverin suunnittelija Telle Lemetyinen.      

Hanketalkoot näyttävätkin olevan yhdistyksille hyödyllinen sisäänheittotuote. Kun vastaajat tekivät talkoita ensimmäistä kertaa, joka kolmannella työ liittyi johonkin hankkeeseen. Hanketalkoot poikkesivat yhdistyksen muista töistä konkreettisen tekemisen ja selkeän tavoitteen ansiosta, mikä puolestaan motivoi osallistumaan. Vastanneista 80 % sanoi talkootyön madaltaneen kynnystä osallistua myös yhdistyksen muuhun toimintaan.

Sydänystäviä ja hyvänpäivän tuttuja

Kyselyyn vastanneet olivat löytäneet talkoiden kautta paitsi uusia tuttuja myös oikeita ystäviä. Näin kävi kylätoimintaan mukaan lähteneelle Karoliinallekin.

– Erityisesti arvostan kontakteja, joiden kanssa ystävystymistä en olisi itse osannut ajatella lainkaan. Ystäväpiiri on monipuolistunut, ja se jos mikä on elämässä tärkeää.

Mielekkään seuran löytymisen merkitystä ei ole syytä väheksyä, sillä sosiaalisten suhteiden puute kaksinkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin ja altistaa ihmisen monille vakaville sairauksille. Yksinäiset käyttävätkin sosiaali- ja terveyspalveluita huomattavasti enemmän kuin ikäisensä.

– Suomen aikuisväestöstä kymmenesosa tuntee itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Talkoisiin osallistuvista näin ei kokenut kukaan. Näyttäisikin siltä, että yksinäisyys on globaali ongelma, joka voidaan ratkaista paikallisin keinoin, Lemetyinen arvioi.

Onnellisuus lisääntyy

Hyvän porukan lisäksi talkoisiin ajaa työn tekemisestä syntyvä hyvänolontunne.  

– Aluksi Jeroen oli vaikea käsittää, mikä motivoi tekemään palkatonta työtä. Samanlaista yhdessä tekemisen ja rakentamisen perinnettä kun ei Hollannissa tunneta. Pikkuhiljaa hän on kuitenkin ymmärtänyt, että yhteiset projektit tuovat mielekästä sisältöä elämään ja antavat onnistumisen kokemuksia.

Talkoolaisten vastauksissa työn palkitsevuus näkyi muun muassa siten, että heistä jokainen oli tuntenut itsensä onnelliseksi viimeisen neljän viikon aikana. Suomalaisista näin kokee vain puolet. Vastaukset ovat linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan vapaaehtoistyö lisää ihmisten onnellisuutta.

– Lähes kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että talkoot vaikuttavat positiivisesti heidän henkiseen hyvinvointiin. Puolella se vähensi stressiä. Osittain ehkä tästä syystä myös oma työkyky arvioitiin paremmaksi kuin Suomessa keskimäärin, Lemetyinen pohtii.   

Jatkossa Karoliinaa kuitenkin motivoi hyvänolontunnetakin enemmän kuusiviikkoinen esikoistytär:

– Kyllähän se on niin, että tässä pedataan hyvää elämää myös jälkikasvulle.    

0 kommenttia
« Edelliset 10
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje