Ajankohtaista

17.09.2019

6 faktaa Liiveristä

Joskus on hyvä pysähtyä miettimään, mitä on saatu aikaan. Koska veronmaksajana myös sinä rahoitat toimintaamme, kokosimme listalle kuusi asiaa, joista me Liiverissä olemme ylpeitä!

  1. Suomen paras strategia. Se paljonko rahaa Leader-ryhmällä on käytössä, riippuu muun muassa siitä, miten hyvän kehittämisstrategian ryhmä onnistuu tekemään. Maa- ja metsätalousministeriö arvioi 21.1.2015 Liiverin strategian Suomen parhaaksi yhteispisteillä 4,6 maan keskiarvon ollessa 3,4 pistettä. Sen ansiosta Liiveri sai historiansa suurimman summan – 10 miljoonan euron ennätyspotin strategian toteuttamiseen. Potissa on niin julkista kuin yksityistä rahaa, ja se käytetään paikallisten yrittäjien ja hankkeiden hyväksi Ilmajoella, Jalasjärvellä ja Seinäjoella. Tähän mennessä rahoilla on toteutettu 115 hankeideaa ja 73 yritystukea. Palkinnoksi hyvästä työstä Liiverille on juuri myönnetty myös lisärahaa.
  2. Uusien liikeideoiden ykkösbuustaaja Suomessa. Liiveri on tukenut Leader-ryhmistä eniten alkavia yrityksiä tällä ohjelmakaudella. Sen avulla alkavat yritykset ovat voineet laatia esimerkiksi markkinointisuunnitelmia, testata palveluita ja tehdä alkuvaiheen investointeja. Mutta miksi uusia yrityksiä pitäisi tukea? Jotta saataisiin aikaan nopeammin uusia, menestyviä ja kasvavia yrityksiä kehittyville toimialoille. Liiverin edellisellä ohjelmakaudella tukemilla yrityksillä pyyhkiikin aika hyvin. Alkavista yrityksistä 80 % on edelleen toiminnassa yli viiden vuoden kuluttua perustamisesta, kun Suomessa keskimäärin puolet uusista yrityksistä lopettaa samassa ajassa. Myös toimivien yritysten osalta tuki on kohdennettu tehokkaasti: Liiverin kehittämispanostuksen jälkeen yritykset ovat keskimäärin tuplanneet liikevaihtonsa. Lopettanut ei ole yksikään.
  3. 200 uutta työpaikkaa Seinäjoen, Ilmajoen ja Jalasjärven yrityksiin. Vauhdittamalla paikallisten yritysten liikkeellelähtöä ja kasvua, Liiverin alueelle on syntynyt 200 uutta työpaikkaa yrityksiin, joita Liiveri on tukenut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tulos on hyvä, kun sen suhteuttaa rahoituksen määrään. Esimerkiksi vuosina 2007–2013 Liiveri tuki 14 yritystä ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa. Yrityksistä jokainen vastasi kyselyymme, josta selvisi seuraavaa: 90 % tuki antoi kasvusysäyksen ja 95 % se madalsi kynnystä palkata yritykseen ensimmäinen työntekijä. Nyt nuo yritykset työllistävät keskimäärin 6 henkilöä yrittäjien itsensä lisäksi. Kun lasketaan pelkästään työntekijöiden maksamat verotulot, ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen viisi vuotta sitten käytetty tukisumma maksaa tänä päivänä itsensä takaisin jo kuudessa kuukaudessa.
  4. Hankkeita lähes jokaisessa kylässä. Liiverissä kuten muissakin Leader-ryhmissä innostetaan ihmisiä mukaan kysymällä, mitä he voisivat tehdä oman asuinpaikkansa hyväksi. Aktivoinnin ansiosta Liiverin alueen 55 kylästä 80 % on toteuttanut hankkeita ja kehittänyt omaa paikallisyhteisöään. Monen kylän keskuksena toimii kylätalo, joista lähes jokaista on kunnostettu tai parannettu Leader-rahoituksella. Talkootyön ja Leaderin yhdistelmä on pistämätön, sillä se synnyttää Ilmajoelle, Jalasjärvelle ja Seinäjoelle myös kymmenen uutta harrastuspaikkaa vuodessa. Jotta Leader-ryhmä onnistuisi tehtävässään, on sen oltava helposti lähestyttävä ja kynnys ideoiden esittämiseen matala. Esimerkiksi Liiverissa vastataan yhteen hanketiedusteluun päivässä ja yli 70 % asiakkaista aloittaa Leader-projektin ensimmäistä kertaa elämässään.
  5. Nuorista tehdään kehittäjiä. Liiveri haluaa lisätä alueensa nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Siksi myönnämme kaksi kertaa vuodessa rahoitusta nuorten omiin projekteihin, joissa nuoret ovat tekijöitä, eivät tekemisen kohteita. Hakemukset arvioi Liiverin nuorisojaosto, joka on alueen nuorista koottu porukka. Tähän mennessä olemme rahoittaneet 70 nuorten suunnittelemaa, toteuttamaa ja raportoimaa projektia. Raportoineista 100 % kertoi projektin lisänneen uskoa omiin vaikuttamismahdollisuuksiin ja kokemusta yhteisöön kuulumisesta. Olemme myös tehneet systemaattisesti töitä, että nuoret saataisiin yhdistyksiin kehittäjiksi. Parissa kesässä 40 nuorta onkin saanut töitä ja päässyt näyttämään kyntensä yhdistysten kehittämistehtävissä Liiverin maksaessa nuorien palkasta 90 %. Ensi kesän haku on parhaillaan käynnissä!  
  6. Selvitä voisitko sinä hyödyntää Leader-rahoitusta. Rahoitamme vuosittain kymmeniä hankkeita ja yritystukia. Meillä on tutkitusti tyytyväiset asiakkaat: asiakkaistamme 44 vastasi viime vuoden asiakastyytyväisyyskyselyyn, ja heistä 97 % suositteli rahoitustamme muille, 100 % piti palvelua nopeana ja joustavana ja 100 % sanoi, että meiltä on helppo kysyä neuvoa. Oletko sinä siis yksi heistä, joka soittaa meille jo tällä viikolla?
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje