Ajankohtaista

22.02.2018

5 syytä miksi talkootyön teko kannattaa

  • 0

Liiverin hankkeet liikuttivat ihmisiä viime vuonna yli 10 000 kökkätunnin edestä. Taloudellisten vaikutusten lisäksi vapaaehtoistoiminta vaikuttaa ihmisten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Listasimme viisi tutkittua syytä, miksi kökkä kannattaa. 

1. Se pidentää ikää. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että vapaaehtoistyön tekeminen ennustaa pidempää elinikää. Muun muassa verenpaineen lasku on vapaaehtoisilla samaa kokoluokkaa kuin ihmisillä, jotka aloittavat säännöllisen liikunnan tai tekevät muutoksia ruokavalioonsa. Fyysisessä talkootyössä kohenee myös kunto. 

2. Se lisää menestystä työelämässä. Hyvän tekemisen lisäksi vapaaehtoistyö on keino kehittää taitoja, verkostoja ja kohentaa mahdollisuuksiaan työelämässä. Vapaaehtoistyö voi tutkitusti auttaa muun muassa uuden työpaikan saamisessa.  

3. Se on vastalääkettä työn aiheuttamaan stressiin. Sveitsiläisen tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka tekivät vapaaehtoistyötä, kertoivat työuupumuksen ja stressin vähentyneen. Vapaaehtoistyön tekeminen myös lisää tunnetta, että aikaa on enemmän.

4. Se vähentää yksinäisyyttä ja masennusta. Laajassa brittitutkimuksessa selvisi, että erityisesti keski-iässä ja vanhempana tehty vapaaehtoistyö on yhteydessä hyvään mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Vapaaehtoistyön tekeminen antaa myös uudenlaista merkityksellisyyden tunnetta elämään.

5. Se tekee onnelliseksi. Suomalaistutkimus osoitti, että mitä enemmän ihmiset tekivät vapaaehtoistyötä, sitä onnellisempia he olivat. Vapaaehtoistyö vahvistaa muun muassa empatiakykyä ja sosiaalisia siteitä. Ennen kaikkea se saa hymyn huulille ja tuo hyvän mielen myös tekijälleen.  

Kaksi tuntia viikossa riittää! Positiiviset terveysvaikutukset saavutetaan jo kahdella vapaaehtoistyötunnilla viikossa. Mihin kökkään sinä voisit osallistua vaikka jo ensi viikonloppuna?

Seinäjoella, Ilmajoella ja Jalasjärvellä on valtavasti yhdistyksiä, joiden kautta löytyy sopivaa tekemistä jokaiselle. Jo pelkästään Liiverin hankkeita on toteuttanut 300 alueen yhdistystä. Kökkätyö lisää aina ympäristön elinvoimaa. 

Kommentit

Kommentoi

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje