Ajankohtaista

7.6.

Tulevaisuutta rakentamaan Leppävirralle!

Maaseutuparlamentti 2017 kokoaa kaikki maaseudusta kiinnostuneet Leppävirralle, 1.-3.9.2017. Tapahtumassa rakennetaan tulevaisuutta ja tehdään historiaa, sillä tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa Suomessa.

Kolmen päivän aikana reilu tuhat osallistujaa eri organisaatioista eri puolilta Suomea saa mahdollisuuden tutustua savolaisiin maaseudun kehittämisen kohteisiin, hakea uutta tietoa ja uusia yhteyksiä oman maaseutunsa – esimerkiksi kylänsä, yrityksensä tai alueensa kehittämiseen. Ohjelma tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia muun muassa 19 retken ja 36 työpajan valikoimasta.

Käy tutustumassa ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 25.6. mennessä!
 

7.6.

Leader 20-juhlavuotisnäyttely Apilassa

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien (Aisapari, Kuudestaan, Liiveri ja
Suupohja) 20-vuotista toimintaa esittelevä näyttely on esillä Apila-kirjastossa Seinäjoella 19.-29.6.2017.

Leader-toiminta täytti Suomessa 20 vuotta viime vuonna. Juhlanäyttely
valottaa Leader-toiminnan tuloksia. Aineisto on koottu ryhmien leikekirjoista vanhoja lehtijuttuja hyödyntämällä.

- Näin ajankuvasta saatiin kiinnostava. Samalla toiminta näyttäytyy sille luonteenomaisella tavalla, kun esiin pääsee omaa paikkakuntaa kehittävien ihmisten ja yritysten kommentit ja toimeliaisuus, toteaa toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki.

Näyttelyyn voi tutustua myös virtuaalisesti Uhoo.fi -sivustolla.
 

7.6.

Leader-ryhmät mukana Farmarissa

Intoa. Kasvua. Innovaatioita. Kaikkea tätä löytyy Leader-ryhmien, ELY-keskuksen ja Maaseutuverkoston yhteisosastolta (A59), jossa olemme vahvasti mukana kasvun teemalla: maaseuturahasto on osa koko Suomen kasvun tarinaa.

Osastollamme pääset sukeltamaan elämykselliselle virtuaalimatkalle sekä ikuistamaan itsesi kuvakioskissa kylätestin hahmona.

Lisäksi kerromme maaseuturahaston tarjoamista mahdollisuuksista, joten jos yrittäjyys tai vaikkapa oman kylän kehittäminen kiinnostaa, kannattaa piipahtaa Areenan keskivaiheilla. Voit myös voittaa virtuaalilasit osallistumalla kilpailuun. Tervetuloa!

Jos Farmari ei kuulu kesäsuunnitelmiisi, tee kylätesti netissä!

19.5.

Nuoriso-Leaderista tukea nuorten projekteille

Kevään 2017 Nuoriso-Leaderin  hakuun tuli 18 hakemusta, joista Liiveri päätti rahoittaa 11 nuorten projektia. Tukea myönnettiin yhteensä 4950 euroa. Niiden avulla nuoret voivat vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ja järjestää mielekästä tekemistä. Tukihaut ovat jaksottaisia, ne avautuvat kerran tai kaksi kertaa vuodessa.

Tukea saaneet projektit:

 • Ilmajoen Ratsastajat ry / Junnutiimi: Keppareilla yli esteiden
 • Ilvesjoen Nuorisoseura ry: Lumikki ja seitsemän kääpiötä
 • Jokipiin Nuorisoseura ry: Lisää ääntä ja musiikkia näytelmäkerholle
 • Kihniänkylän Nuorisoseura ry: Kihnis ei ole kalkkis
 • Könnin kyläseura ry / nuorisojaosto: Maaseudun miehet - isältä pojalle
 • Lakeuden Agilityurheilijat ry: Aginuoret yhteen
 • Mukula ry: Striimit ja pelit Wilholaan
 • Seinäjoen Lennokkikerho RC-AIRCLUB ry: RC-lennokkisimulaattorin hankinta
 • Sarka-Versot ry: Seikkaillen luontoon - samoajat metsissä
 • SeAMK Speksi / SAMO: SeAMK Speksi
 • Työryhmä Improliiga 2017 / Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura

12.5.

Tuoreita ajatuksia vapaaehtoistoimintaan: 16 nuorta aloittaa yhdistysten kehittämistehtävissä

Liiveri on myöntänyt Seinäjoen ja Ilmajoen yhdistyksille rahaa 16 nuoren palkkaamiseen ensi kesäksi. Tulevat työtehtävät vaihtelevat peli- ja luontokerhojen suunnittelusta some-markkinointiin sekä uusien tapahtumien luomiseen.

Monipuolisia tehtäviä yhdistää se, että perinteisten kesätöiden, kuten ruohonleikkuun ja jäätelömyynnin sijasta nuori pääsee kehittämään yhdistyksen toimintaa.

– Tällä järjestelyllä kaikki voittavat. Nuori saa arvokasta työkokemusta, yhdistys tuoreita ideoita ja me onnistumme tehtävässämme nuorten vaikuttamismahdollisuuksien edistäjänä, toteaa Liiverin toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki.

Kevään aikana Liiveri tarjosi alueen yhdistyksille mahdollisuutta hakea rahaa nuorten työllistämiseksi. Kaikkiaan hakemuksia saapui 24 kappaletta. Liiverin nuorisojaosto oli mukana käsittelemässä hakemuksia ja lopulta palkkarahat myönnettiin 12 yhdistykselle. Rahat saatiin kasaan hyödyntämällä Leader-rahoitusta sekä Kuortaneen Säästöpankkisäätiön kanssa käynnistynyttä yhteistyötä.

Rahoitusta saaneet yhdistykset ja nuorten työtehtävät.

Lisätietoja:

Liiverin toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki, puh. 040 513 1824
Rahoitusta saaneen yhdistyksen toiminnanjohtaja, Ilmajoen 4H –yhdistys Mia Katajisto, puh. 040 505 4090
Työssään aloittava nuori Ilona Hautamäki, puh. 050 400 1011

12.5.

Herralassa juhlittiin Suomea istuttamalla tulevaisuuden kuusi

Kulttuurikeskus Herralan pihaan istutettiin tiistai-illalla tulevaisuuden kuusi satavuotiaan Suomen kunniaksi. Samalla juhlistettiin 20-vuotiasta Liiveriä ja syötiin yhdessä.

4H-yhdistykset myyvät pakettia, johon sisältyy plakaatti, kirja sekä kuusentaimi. Kampanjan tuotto ohjataan Suomen kulttuurirahaston kautta lasten ja nuorten ympäristökasvatukseen. Paikalliset 4H-nuoret saavat osuuden myynnistä.

– Liiverin tavoitteena on edistää yhdessä tekemistä oman lähiympäristön hyväksi, joten kampanja sopii mainiosti osaksi Liiverin juhlavuoden ohjelmaa, toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki toteaa.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki, puh. 040 513 1824

3.5.

Seinäjoen yliopistokeskus kysyy kotitarvetuotannosta


Kotitarvetuotanto eli omaan tarpeeseen viljely sekä erilaisten hyötyeläinten kasvattaminen on kasvava ilmiö. Mikä ihmisiä motivoi kasvattamaan oman ruokansa? Miksi takapihalla kotkottaa kesällä kana?  Millaisia esteitä tai edellytyksiä kaupunkirakentaminen luo kotona tuotetulle ruualle?

Näihin kaikkiin kysymyksiin ja muutamaan muuhunkin etsitään vastauksia Seinäjoen yliopistokeskuksessa alkavassa tutkimuksessa. Tavoitteena on selvittää muun muassa sitä, kuinka laajasta ilmiöstä on todella kyse, mikä tällä hetkellä motivoi ihmisiä omaan tuotantoon sekä millaisia ongelmia he ovat mahdollisesti kohdanneet.

Tutkimustyö on aloitettu nettikyselyllä, josta löytyy lisätietoja tästä linkistä. Kysely on auki 21.5.2017 saakka.

Lisätietoja tutkimuksesta: katja.marttunen@hotmail.com tai 050 433 7930

 

26.4.

Seinäjoen kaupungin aktivointirahaa haettavana

Seinäjoen kaupungin asukaslautakunta myöntää aktivointirahaa asukkaiden yhdessä toteuttamiin elinympäistön parantamishankkeisiin.

Haettavien hankkeiden tulee edistää yhteisöllisyyttä sekä ympäristön viihtyisyyttä ja siisteyttä. Tukea myönnetään esimerkiksi pienimuotoisiin korjauksiin ja rakentamisiin. Aktivointirahalla voi myös hankkia pelivälineitä tai järjestää tapahtumia. Hankkeen tulisi toimia myös syrjäytymistä ehkäisevänä ja työllistävänä toimintana.

Vuoden 2017 teema on Yhdessä parempi ja viihtyisämpi kylä- ja kaupunkiympäristö. Hakuaika päättyy 19.5.2017. Lisätietoja ja hakemuspohjan saat täältä.

20.4.

Julkinen kuuleminen valokuituverkon rakentamisesta - Ilvesjoki

Ilvesjoen kyläyhdistys ry aikoo rakennuttaa valokuituverkon Kurikan Ilvesjoen kylän alueelle vuoden 2017 aikana. Tilaajaliittymät toteutetaan kiinteillä valokuituyhteyksillä, jotka mahdollistavat erilaisten palveluiden hankkimisen vapaasti eri palveluntarjoajilta. Investointihankkeeseen haetaan tukea Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveri ry:ltä.

Ilvesjoen kylän alueella ei ole tarjolla valokuituyhteyksiä kotitalouksille eikä kylässä toimiville yrityksille.

Tällä kuulemismenettelyllä Ilvesjoen kyläyhdistys ry pyytää operaattoreita ilmoittamaan, aikovatko ne rakentaa vastaavaa valokuituverkkoa Ilvesjoen kylän alueelle.

Ilmoitus on lähetettävä Ilvesjoen kyläyhdistys ry:lle 4.5.2017 klo 16:00 mennessä osoitteella Ilvesjoen kyläyhdistys ry, Ilvesjoentie 913, 61760 Ilvesjoki tai sähköpostilla osoitteeseen kylayhdistys@ilvesjoki.fi

Ilmoitus julkisesta kuulemisesta valokuituverkon rakentamisessa (sisältää kartan).

Lista ELY-keskuksen kuulemista.

Lisätietoja:

Marianne Hongisto, Ilvesjoen kyläyhdistys ry, p, 0500 786642, kylayhdistys@ilvesjoki.fi

Sinikka Koivumäki, Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveri ry, p. 040 513 1824, sinikka.koivumaki@liiveri.net

29.3.

Uuden oivaltajat -diplomi Huttaroo Oy:lle

Vuonna 2017 Liiverin diplomi hyvästä kehittämistyöstä myönnettiin Huttaroo Oy:lle Seinäjoelle. Huttaroo Oy on verkossa toimiva yritys, jonka ainutlaatuinen liikeidea on valmistaa uniikkeja pientuotteita ruostumattomasta teräksestä asiakkaan tilauksen mukaan. Pääosin tuotteet ovat metalliteollisuuden ylijäämästä ja kierrätysmateriaalista valmistettuja koruja ja avaimenperiä. Tuote voidaan valmistaa piirustusta, logoa, ääntä tai vaikkapa vastasyntyneen painettua jalanjälkeä mukaillen. Huttaroo ikuistaa muistoja luomalla tunteista koruja. Yrityksen perustajat Anna Koskimäki ja Kati Auranen ovat molemmat hoitoalan ammattilaisia, joille kierrätys ja käsillä tekeminen on ollut osa jokapäiväistä elämää. Digitaalisuutta, kiertotaloutta, verkostoja sekä muistoja yhdistämällä he ovat luoneet jotakin aivan uutta, jolla on myös kansainvälisiä mahdollisuuksia. Liiverissä nähdään, että Huttaroon yrittäjät ovat osoittaneet, että alueella on nuoria,

Aiemmat Liiverin diplomit:

 • 2016 Nuoresta pitäen: Päivi Alaniska
 • 2015 Yhteistyöllä tuloksiin: Jalasjärven kylät
 • 2014 Palvelun uudistajat: Miira Häggblom ja Laura Laukka, Vihreä Willa Oy
 • 2013 Laajakatseinen kehittäjä: Tarmo Vuorenmaa
 • 2012 Elämysten mahdollistaja: Hannu Salo
 • 2011 Näkyvä tekijä: Anna Granlund

« Edelliset 10   Seuraavat 10 »  

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje