Ajankohtaista

1.4.

Hallitus 2022–2023

29.3.2022 järjestetyssä Liiverin vuosikokouksessa valittiin Tarja Pienimäki jatkamaan Liiverin hallituksen puheenjohtajana. Alkava kausi on Pienimäen viides puheenjohtajakausi.

Hallituksen jäseniksi valittiin Kurikan kaupunginvaltuutettu Mikko Jokipii Jalasjärveltä ja aikaisemmin varajäsenenä toiminut Päivi Alaniska Seinäjoelta.

Uusiksi varajäseniksi valittiin Suvi Lakso Alapää-seura Nurmo ry:stä, Johanna Punkari Asemaseudun kehittämisyhdistyksestä Ylistarosta ja Terhi Hunnakko Nurmosta.

Liiverin hallituksessa on 12 varsinaista ja 12 varajäsentä. Katso koko hallituksen kokoonpano.

30.3.

Yhdistysten digikahvilat pyörivät kevään aikana

Liiverin Kylille-hanke tarjoaa 2,5 tunnin digikahvila-aiheisen, maksuttoman ohjelmapaketin yhdistysten kokoontumisiin. Digikahvilassa opetellaan rennossa ilmapiirissä ja rauhalliseen tahtiin älypuhelimen / tabletin turvallista peruskäyttöä ja sähköistä asiointia. Tutustumme myös mm. 112-sovellukseen ja sosiaalisen median sovelluksiin. Kouluttajana toimii Tuomo Rinne.

Digikahvilan ohjelma
Ensimmäinen tunti on kaikille yhteinen ja siinä käsitellään edellä mainittuja aiheita. Kahvitauon jäkeinen osio on varattu henkilökohtaiselle opastukselle. Tässä digituen osuudessa osallistujat voivat selvittää ohjaajan kanssa älylaitteisiin liittyviä pulmiaan tai kysellä vinkkejä älylaitteensa tehokkaammasta hyödyntämisestä.

Digikahvilan tilaaminen
Ota yhteyttä kyläasiantuntija Irma Kortesuohon joko sähköpostilla irma.kortesuo@liiveri.net tai puh. 050 5510797.

30.3.

Liiveri tukee harrastuksia ja turvallisuutta

Liiverin teemahanke mahdollistaa yhdistyksille ja säätiöille harrastuksiin ja turvallisuuteen liittyvien laite-, kone- ja kalustoinvestointien sekä aineettomien investointien tekemisen. Hankkeella pyritään lisäämään yhteisöllistä hyvinvointia ja turvallisuutta, eli investointien tulee olla yleishyödyllisiä.

- Tällä teemahankkeella halutaan tukea uudenlaisia harrastusmahdollisuuksia ja turvallisuutta. Pienen investointihankkeen kautta myös uusilla toimijoilla on hyvä mahdollisuus päästä mukaan kehittämistoimintaan, kertoo Liiverin toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki.

Hankkeen kustannusarvio voi olla 1 000–8 000 €. Tukea myönnetään 75 % investoinnin kustannuksista, jolloin omarahoitusosuudeksi jää 25 %. Omarahoitusosuus voi olla osaksi tai kokonaan talkootyötä. Eli esimerkiksi 6 000 euron kustannuksiin saa Liiveristä tukea 4 500 euroa ja loput 25 % voi olla hakijan omaa rahaa tai talkootyötä. Hakijoina voivat olla yhdistykset ja säätiöt Ilmajoen, Jalasjärven ja Seinäjoen alueella Seinäjoen ydinkeskustaa lukuun ottamatta.

Hankkeeseen sopivia yhteisöllistä hyvinvointia lisääviä investointeja voivat olla esimerkiksi soittimet, AV-laitteet, valo- ja äänentoistolaitteet. Liikuntaharrastuksiin liittyvä hankintoja voivat olla esimerkiksi kuntosalilaitteet, koripallokorit tai jääkiekkomaalit. Muihin harrastuksiin liittyvistä investointikohteita voivat olla esimerkiksi kokkikerhon keittiökoneet tai ratsastajien estekalusto. Teemahanke mahdollistaa myös turvallisuutta parantavat investoinnit. Tällaisia toimenpiteitä voivat olla turvallisuuteen liittyen esimerkiksi sydäniskurit (defibrilaattorit), harjoitussydäniskurit, harjoituselvytysnuket, pelastuskalusto, pienet aggregaatit sekä paloturvallisuuslaitteet kylätalolle.

Haku on auki 8.5.2022 saakka. Hankkeeseen liittyvät ohjeet, hakukriteerit ja -lomake löytyvät Liiverin nettisivuilta. Investoinnit rahoitetaan Liiverin strategiasta, jota rahoittavat maaseuturahasto ja alueen kunnat.

30.3.

Liiverin vuosiraportti 2021 julkaistu

Liiverin vuoden 2021 vuosiraportti on hyväksytty maaliskuun lopussa pidetyssä vuosikokouksessa.
Lue, mitä teimme vuonna 2021.

23.2.

Mitä toivot Lamminjärvelle? - Kysely lapsille ja nuorille

Liiveri on avannut kyselyn, jolla kerätään tietoa miten Lamminjärven aluetta pitäisi kehittää. Olisiko siellä entistä paremmat mahdollisuudet harrastaa, hengailupaikkoja tai jotain täysin uudenlaista? Minkälainen alue olisi, jotta viettäisit siellä enemmän aikaa? Kyselyyn vastaamalla saat toiveesi kuuluviin!

Kyselyn tulokset esitellään Liiverin järjestämässä Lamminjärven kehittämisillassa torstaina 10.3.2022 klo 18 Jalasjärvi-talolla (Jalasjärvi-sali, toinen kerros). Tilaisuudessa keskustellaan Lamminjärven ja lähistön kehittämisestä ja pyritään löytämään tahoja ja tapoja ideoiden toteuttamiseen. Ilmoittaudu tilaisuuteen linkin kautta.

Kyselyyn pääset vastaamaan täällä. Kysely on auki 7.3.2022 saakka

24.1.

Liiveriin kesätöihin!

Mielenkiintoinen kesä nuorten, tapahtumien ja maaseudun kehittämisen parissa? Kehittämisyhdistys Liiveri ry hakee työntekijää 3–4 kuukaudeksi kesälle 2022. Työn voi aloittaa jo toukokuussa. Toimistomme sijaitsee Ilmajoella, mutta työtä on mahdollista tehdä osittain myös etänä ja joustavasti.

Työ sopii sinulle, jos:
• olet helposti lähestyttävä ja haluat työskennellä ihmisten kanssa, erityisesti nuorten parissa
• sinulla on kokemusta nuorten ohjaamisesta tai esimerkiksi työpajojen vetämisestä
• olet kiinnostunut kansainvälisyydestä ja pystyt työskentelemään myös englanniksi

Tarjoamme monipuolisen työn tapahtumien, leirien ja työpajojen suunnittelijana ja toteuttajana. Lisäksi tarjoamme tukea ja yhdessä tekemistä sekä kurkistuksen työhön maaseudun yhteisöjen kehittämisen parissa. Kesätyö Liiverissä on mahdollisuus kehittää osaamistasi, päästä toteuttamaan mielenkiintoisia projekteja ja tapahtumia.
Arvostamme soveltuvaa koulutusta, esim. kasvatus-, nuoriso-, sosiaali- tai kulttuurialalta. Otamme huomioon myös alan opiskelijat. Lisäksi eduksi katsotaan erilaisten some-kanavien ymmärrys ja hallinta. Tärkeintä on kuitenkin asenne ja innostuva ote työhön.

Työn itsenäisen luonteen ja toiminta-alueen laajuuden vuoksi odotamme, että sinulla on ajokortti ja oma auto käytössäsi. Olet valmis tekemään tarvittaessa töitä myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Lähetä vapaamuotoinen hakemus, CV sekä mahdolliset 1–3 työnäytettä 13.2.2022 mennessä osoitteeseen: hakemus@liiveri.net.

Lisätietoja (ensisijaisesti sähköpostitse):
Osallisuussuunnittelija Noora Riippi
Noora.riippi@liiveri.net
P. 050 466 5015

20.12.

Liiverin loppuvuoden aukiolo

Liiverin toimisto on lomailee 23.12.-31.12. välisen ajan. Meitä tavoittaa taas maanantaista 3.1.2022 alkaen.

14.12.

Luottavaisin mielin kohti vuotta 2022

Etelä-Pohjanmaalla on iät ajat haettu Liiveristä tarpeellisia työkaluja monenlaiseen tekemiseen. Leader Liiverin työkalut ovat rahoitusta, jolla luodaan uutta ja parannetaan vanhaa. Ja kun kysyt, mitkä kolme asiaa nostaisit menneeltä vuodelta esiin, niin ne ovat tässä: Uusi karuselliviljelyinnovaatio otti aimo harppauksia eteenpäin ja voipa olla, että joulun aikaan jossain pöydässä tarjoillaan jo tuoreita, kotimaisia mansikoita. Korona-aika toi esiin alueemme heikon valokuitutilanteen. Parannusta on jo toki viime vuosina tapahtunut, mutta joulupukille lähetämme toiveen, että laajakaistan saatavuus yhä paranee ja reuna-alueille löytyisi myös julkista rahoitusta rakentamiseen. Nuorisojaosto, Liiverin oma innovaatio 10 vuoden takaa, on voimissaan. Kymmenvuotisjuhlat siirtyivät ensi vuoteen, mutta juhlavuoden kunniaksi Nuori Yrittäjyys -tuki avattiin haettavaksi.

Ilmastotekoja, kansainvälistymistä, valokuitua

Ensi vuonna työ Liiverin omien hankkeiden osalta jatkuu tärkeiden teemojen parissa. Ilmastoviisas -teemahankkeet toteutuvat ensi kevään ja kesän aikana. Nuoret kehittäjinä -kokonaisuus palkkaa nuoria suunnittelemaan yhdistyksiin nykyistä ekologisempia ratkaisuja sekä tiedottamaan ilmastonmuutoksesta. Investointihanke tavoittelee pienempää hiilijalanjälkeä, energian säästämistä sekä edistää luonnon monimuotoisuutta.

Kylille-hankkeessa panostetaan kylien turvallisuussuunnitteluun. Kylillä tehdään turvallisuussuunnitelmat oman kylän arjen turvan sujuvoittamiseksi sekä poikkeusoloihin varautumiseksi. Turvallisuussuunnitelmat pyritään saamaan osaksi kuntien hyvinvointi- ja turvallisuussuunnittelua. Ensi vuonna edistetään myös kylien asukkaiden digitaitoja sekä järjestetään tilaisuuksia muun muassa hyvinvointiin, paikalliskulttuuriin sekä kiertotalouteen liittyen.

Hienosti käynnistyneen Vauhtia valokuituun -hankkeen infotilaisuudet jatkuvat ensi vuonna. Infotilaisuuksissa tiedotetaan ja aktivoidaan kyliä ja yhteisöjä valokuidun tuomista eduista ja tarvekyselyn avulla kartoitetaan mahdollisia investointikohteita ja opastetaan rahoituksen haussa.

Liiverin Nuorisojaoston 10-vuotisjuhlaa vietetään helmikuussa. Kesällä 2022 toteutetaan kansainvälinen nuorten leiri, jonka teemana on nuorten vaikuttamisen keinot ja kestävä kehitys. Lisäksi kansainvälisen SaYouth-hankkeen kautta Liiverin alueen nuorille ja nuorten parissa työskenteleville tarjoutuu mahdollisuus lähteä mielenkiintoiselle opintovierailulle.

Koronasta eteenpäin – Leader-rahoituksen teemana

Vuonna 2022 haluamme tukea erityisesti sitä, miten menemme koronasta eteenpäin. Meillä on hyvin rahoitusta vielä vuodelle 2022, mutta arvio on, että alkusyksystä rahat ovat jo loppu. Joten nyt kannattaa olla asialla ja miettiä, millaista kehittämistä tarvitaan? Mitä vanhaa, hyvää, tulisi saada uudelleen käyntiin tai mitä uusia tarpeita ns. uusi normaali on nostanut esiin? Tuemme ensi vuonnakin niin yhteisöjä kuin yrityksiä alueen tarpeista lähtevissä kehittämistoimissa!

Aktiiviset yhdistykset, yrittäjät ja muut kehittäjät ovat jatkossakin edellytys sille, että Liiverin myöntämä euro poikii elinvoimaa alueelle! Lämmin kiitos kaikille Liiverin toiminnassa mukana olleille. Suuntaamme katseen luottavaisin ja odottavin mielin kohti alkavaa vuotta!

14.12.

Ideoita euroille -kampanja etenee

Ideoita euroille -kampanjan ensimmäinen vaihe toteutettiin maalis-toukokuussa 2021. Kampanjassa alueen asukkaat ideoivat millainen Seinäjoen, Ilmajoen ja Jalasjärven tulisi olla tulevaisuudessa. Kampanjaan jätettiin yhteensä yli 180 ideaa tai ideakokonaisuutta ja niitä peukutettiin lähes 4600 kertaa. Tästä aktiivisuudesta suuri kiitos teille alueemme asukkaat ja toimijat!

Ideoita euroille -kampanjan tulokset on esitelty kuntajohdoille ja ne ovat käytettävissä kuntien omien strategioiden laadinnassa. Heti ensi vuoden alussa järjestämme tilaisuudet eniten peukkuja saaneiden ideoiden eteenpäin viemiseksi. Jalasjärvellä eniten kannatusta sai Lamminjärven alueen kehittäminen. Esittelemme ideoita kaikille kiinnostuneille torstaina 20.1.2022 Jalasjärvi-talolla. Samalla on tarkoitus miettiä, miten ideoita viedään yhdessä eteenpäin. Ilmajoella eniten peukkuja sai ulkokuntosali, jonka jatkoideoinnista on tulossa tapaaminen kaikille asiasta kiinnostuneille perjantaina 21.1.2022. Seinäjoella eniten ideoita ja peukutuksia tuli Kalajärven alueen kehittämiselle, mikä onkin paikkakunnan helmi. Miten Kalajärven aluetta tulisi kehittää? Siitä on tulossa tilaisuus myöhemmin keväällä.

Kampanja ja kehittämisillat liittyvät Liiverin seuraavan toimintakauden strategian tekoon, jonka ensimmäinen vaihe on nyt takana. Haemme uutta rahapottia ja Leader-ryhmästatusta uudelle ohjelmakaudelle kaksivaiheisen haun kautta. Liiveri sai hyvän palautteen haun ensimmäisestä vaiheesta, jossa kuvattiin sitä, miten toimimme ja millaisia tarpeita alueellamme on paikallisen kehittämisen näkökulmasta. Sen pohjalta on hyvä jatkaa haun toiseen vaiheeseen, joka kestää kevään 2022. Silloin laadimme varsinaisen kehittämisstrategian vuosille 2023–27. Laaditun strategian laatuun vaikuttaa se, miten hyvin saamme asukkaita mukaan strategian tekoon. Laatu puolestaan vaikuttaa saatavan rahapotin määrään.

Strategian laadintaan tarvitsemme jälleen teidän asukkaiden ja toimijoiden aktiivista osallistumista, jotta saamme kirjattua tärkeät kehittämiskohteet suunnitelmaan ja niiden toteuttamiseen mahdollisimman hyvän rahoituksen!

29.9.

Niko Luokkakalliolle Vuoden nuori paikallistoimija -kunniamaininta

Jalasjärveläinen Niko Luokkakallio sai Vuoden nuori paikallistoimija -kunniamaininnan keskiviikkona 29.9. järjestetyssä Suomen Kylät ry:n  -etäpalkintogaalassa. Tilaisuus järjestettiin valtakunnallisen Maaseutuparlamentin yhteydessä Kurikassa.

Jokipiin Nuorisoseura ry:n näytelmäkerhon ohjaajana toiminut  ja kerhon toiminnasta vastannut Niko Luokkakallio on ollut nuorisoseuran toiminnassa mukana vuodesta 2016 lähtien. Lisäksi hän on vastannut Nuorisoseurantalo Alasen varauksista sekä netti- ja Facebook-sivujen ylläpitämisestä. Leader Liiverin nuorisojaostoon hän on kuulunut vuosien 2018–2021 ajan.

Jokipiin Nuorisoseuran ja Jokipii-Ahon kyläyhdistyksen johtokuntiin vuodesta 2018 asti kuulunut Luokkakallio kertoo oppineensa paljon yhdistystoiminnassa mukana olemisen kautta. 

”Tutuksi ovat tulleet nettisivujärjestelmät, äänentoistolaitteisto, yhdistyksen hallintoasiat sekä yhdistystukien hakuprosessit.”

Myös suurten tapahtumien järjestämisestä on kertynyt kokemusta perinteisten Jokipiin Maalaismarkkinoiden myötä.

Vuoden nuori paikallistoimija -kunniamaininnan saaminen tuntuu Luokkakalliosta hyvältä.

”Siitä tietää, että omaa työpanostani yhdistystoiminnassa arvostetaan.”

20-vuotiaan Niko Luokkakallion työn jälkeen yhdistyksissä on oltu selvästi tyytyväisiä, sillä hänelle on tarjottu jopa yhdistysten puheenjohtajan paikkaa. Toistaiseksi hän on pestistä kuitenkin kieltäytynyt tänä syksynä alkaneiden luokanopettajan opintojen vuoksi.

Luokkakallio kannustaa erityisesti nuoria osallistumaan yhdistystoimintoihin, sillä useiden yhdistysten aktiivisimmat jäsenet alkavat ikääntymään. Erityisesti hän on huolissaan pienien kylien yhdistyksistä, joiden toiminta jäsenten vähentymisen myötä saattaa olla vaakalaudalla.

”Mikäli on kiinnostusta liittyä jonkin yhdistyksen toimintaan, kannattaa rohkeasti nypätä yhdistyksen väkeä hihasta.”

 Luokkakallio muistuttaa, että yhdistystoiminnassa ei ole pakko ottaa osakseen suurta vastuutehtävä, vaan voi osallistua erilaisten projektien tiimoilta esimerkiksi talkootyöhön.

Lue lisää kaikista Suomen Kylät ry:n palkitsemista  paikallistoimijoista.


« Edelliset 10   Seuraavat 10 »  

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje