Ajankohtaista

25.11.

Uusia nuorisojaostolaisia

Liiverin nuorisojaosto kokoontui Herralassa keskiviikkona 23.11. Uusina jaoston jäseninä aloitti Ilmajoelta Elli Aro, Jenni Päivärinta ja Laura Niemi sekä Seinäjoelta Veera Bohjanen.

Nuorisojaostosta voit lukea lisää täältä. 

28.10.

Liiverin kyläasiantuntija jää eläkkeelle

Yli kymmenen vuoden ajan kyläasiantuntijana toiminut Irma Kortesuo jää eläkkeelle lokakuun lopussa. Irma ehti toimia Liiverissä neljän eri kylähankkeen vetäjänä.

Kylille III –hanke jatkuu ensi kesään saakka ja Liiverissä kyläasiantuntijan tehtävissä aloittaa agrologi Anne Palohuhta tammikuussa 2023.

Lue Irman haastattelu Liiverin blogista.

1.9.

Vuoden viimeinen hankkeista päättävä kokous

Vuoden viimeinen hankkeista päättävä kokous järjestetään tiistaina 4.10. Hakemukset tulee olla Hyrrässä 23.9. mennessä. Tarvitsetko apua hakemuksen kanssa? Ole yhteydessä erittäin matalalla kynnyksellä Sinikkaan (yritystuet) 040 513 1824 tai Telleen (hankkeet) 040 579 0615. Lokakuun kokouksen jälkeen tulee pieni katko Leader-rahoituksen jakoon. Uudet rahat saadaan käyttöön 2023.

30.8.

Hortimill kisaa valtakunnallisen hankekilpailun finaalissa

Kurikan kampuksella juhlistetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja ohjelmakauden upeimpia onnistumisia perjantaina 30.9.2022 järjestettävässä Maaseutugaalassa. Finaaliin on valittu ohjelmakauden vaikuttavimmat hankkeet ja yritystukea hyödyntäneet yritykset kolmessa eri kilpailusarjassa, jotka pohjautuvat maaseutuohjelman kolmeen strategiseen painopisteeseen.

Biotalous ja maatalouden kestävyys -sarjassa neljän muun ehdokkaan kanssa kilpailee ilmajokinen karuselliviljelyinnovaatio, Hortimill. Yritys on saanut innovaation kehittämiseen Liiverin kokeilu- ja perustamistukea.

- Hieno homma, olen otettu finaaliin pääsemisestä, toteaa yrittäjänä toimiva Arto Kujanpää.

Karuselliviljelyinnovaatio muuttaa matalakasvuisten kasvien, kuten taimien, marjojen, yrttien, salaattien ja sienien, viljelyä ja toimialan mahdollisuuksia radikaalilla tavalla. Järjestelmä on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Se ratkaisee monia viljelysongelmia ja ilmastollisia haasteita sekä mahdollistaa elintarviketuotannon digitalisointia ja maaseudun monimuotoisuuden lisäämistä. Järjestelmässä voidaan automatisoida lähes kaikki viljelytoiminnot, ja se mahdollistaa viljelytoimintojen teon myös etäohjauksella. Karuselliviljelylaite mahdollistaa myös ensimmäistä kertaa nopean robottipoiminnan, joka pärjää nopeudessa ja laadussa jopa ihmiselle.

- Olemme saaneet paljon kannustusta. Yksikään ammattiviljelijä ei ole messuilla kyseenalaistanut järjestelmän toimivuutta, Kujanpää kertoo.

Patentoidun kaksoisrakennekasvihuoneen ansiosta energiakuluissa säästetään 50–70 % perinteiseen kasvihuoneviljelyyn verrattuna. Laitteisto mahdollistaa myös esimerkiksi aikaisemmasta käytöstä poistettujen maatalouden tuotantorakennusten hyödyntämisen matalakasvuisten kasvien viljelyyn. Lisäksi se voi korvata monien hedelmien ja vihannesten tuontia, sillä laitteisto pidentää kasvukautta ja mahdollistaa taimiviljelyn.

13.7.

Hankekartta

Kokosimme Liiverin rahoittamat hankkeet vuodesta 2014 alkaen kartalle. Katso Google-Maps -kartalta millä tavoin aluetta on kehitetty vuosien aikana!

16.6.

Juuret ja siivet -strategia lähetettiin MMM:öön

Kehittämisyhdistys Liiveri on jättänyt strategiansa vuosille 2023-2027 maa- ja metsätalousministeriön Leader-ryhmien hakuun.

Juuret ja siivet -strategiassa on neljä painopistettä
• YHTEISÖ - kukoistamaan uudistumalla
• YRITYS - uskalla niin onnistut
• NUORI - sinussa on tulevaisuus
• OPPI - ei ojaan kaada

Strategian toteutukseen tarvitaan 13 miljoonan euron rahoitus, josta maaseuturahoituksen osuus on 11,5 miljoonaa euroa sisältäen hakijoiden oman rahoituksen. Strategian toteutus käynnistyy ensi vuonna.

Kiitos kaikille strategian valmisteluun osallistuneille henkilöille. Teitä oli paljon somekyselyissä, työpajoissa, asiantuntijaryhmissä jne. Panoksenne alueemme kehittämissuunnitelmaan oli korvaamaton!

Tutustu strategiaan tarkemmin.

* Uutista päivitetty 27.6.2022 *

16.6.

Hae rahoitusta NYT

Bongasitko hankekartalta idean, joka pitäisi toteuttaa teidänkin kylällänne? Onko mielessäsi yritysidea, jonka toteuttamista Leader-tuki voisi edistää?

Kuluvan vuoden loput Leader-rahat on tarkoitus jakaa heti syksyn aluksi. Rahoista päättävä hallituksen kokous on 30.8. (hakemukset Hyrrään 16.8. mennessä) ja jos rahaa on vielä jäljellä loput jaetaan 4.10. Näiden jälkeen on pieni katko Leader-rahoituksen jaossa. Uudet rahat saadaan käyttöön 2023.

Jos sinulla on idea, johon voisit hakea tukea, ole yhteydessä Sinikkaan (yritystuet) tai Telleen (yhdistysten hankkeet).

31.5.

Vuoden viimeiset hankkeista päättävät kokoukset

Onko sinulla idea johon tarvitset rahoitusta? Uusien hakemusten kanssa kannattaa olla nyt asialla!

Vuoden viimeiset hankkeista päättävät kokoukset järjestetään 30.8. ja mikäli rahoitusta on jäljellä, 4.10. Hakemukset tulee olla Hyrrässä kaksi viikkoa ennen kokousta. 

11.5.

Teemahankkeeseen 27 hakemusta

Harrastuksia ja turvallisuutta -teemahankkeeseen saapui yhteensä 27 hakemusta. Liiverin hallitus valitsee rahoitettavat hankkeet valintakriteerien perusteella tiistaina 24.5. järjestettävässä kokouksessa. Päätöksistä tiedotetaan kokouksen jälkeen.

 

22.4.

Lapsiperhe turvallisesti kotona -iltoja tulossa

Liiverin Kylille-hanke järjestää yhteistyötahojen kanssa neljä lapsiperheiden vanhemmille suunnattua turvallisuusiltaa kevään aikana. 

Illan teemoja ovat kodin paloturvallisuus, kotitapaturmien ehkäisy sekä kotivara ja omatoiminen varautuminen. Kouluttajana toimii 72-tuntia ja kyläturvallisuuskouluttaja Aana Vainio. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Tervetuloa mukaan!

- Joka kodissa on varmasti varaa kiinnittää enemmän huomiota turvallisuuteen. Esimerkiksi onko palovaroittimia riittävästi ja ovatko ne toimintakunnossa tai eihän lieden lähellä ole helposti syttyvää materiaalia. Kannustakin lapsiperheiden vanhempia osallistumaan tilaisuuteen ja saamaan vinkkejä ja neuvoja myös kolmen päivän kotivaran hankkimisesta, Liiverin kyläasiantuntija Irma Kortesuo toteaa.

Illat järjestetään seuraavasti:

ti 26.4. klo 18–20 Jalasjärven Kinolla (Keskustie 43, Jalasjärvi) - yhteistyössä Mukula ry
to 5.5. klo 17.30–19.30 Perhetalo Aurinkoisessa (Könnintie 27B, Ilmajoki) - yhteistyössä Ilmajoen MLL
ke 11.5. klo 17.30–19.30 Hanhikosken kylätalolla (Vatajantie 612, Ylistaro) - yhteistyössä Hanhikosken Maa- ja kotitalousnaiset
ma 16.5. klo 17.30–19.30 MLL:n perhekahvilassa (Urheilutie 2, Peräseinäjoki) - yhteistyössä Peräseinäjoen MLL


« Edelliset 10   

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje